SAD mogu da uvedu takse na robu EU
Foto: Beta/AP

Svjetska trgovinska organizacija

SAD mogu da uvedu takse na robu EU

Svjetska trgovinska organizacija (STO) saopštila je danas da SAD mogu da uvedu takse na uvoz do 7,5 milijardi dolara robe iz Evropske unije, kao odgovor na ilegalne subvencije EU evropskom proizvođaču aviona Erbas.

Odluka kojom se administraciji američkog predsjednika Donalda Trampa daje pravo da uvede kontramjere Evropskoj uniji uslijedila je poslije presude STO u vezi sa subvencijama Erbasu, donijete u maju 2018. godine.

Današnja odluka koja predstavlja rekordnu naknadu koju je STO odobrila nekoj strani, ne okončava dugotrajan transatlantski spor oko aviona. Ta međunarodna organizacija sljedeće godine treba da presudi do koje vrijednosti robe EU može da uvede taksa, na osnovu druge, posebne odluke donijete protiv američke aviokompanije Boing.

SAD su već objavile plan o uvođenju taksi na uvoz sira, maslina i viskija iz EU, kao i na djelove za avione, ali moguće su i promjene.

Takse SAD ne mogu da stupe na snagu prije sredine oktobra pošto nadležni odbor STO prethodno mora formalno da ih potvrdi. One će vjerovatno uticati na poljoprivredu i druge sektore evropske ekonomije.

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom reagovala je na odluku STO rekavši da bi EU voljela da postigne dogovor o poravnjanju sa SAD kako bi bio izbjegnut carinski rat, ali da će odgovoriti ako predsjednik SAD Donald Tramp uvede nove takse na proizvode iz EU.

Malmstrom je kazala da bi carinski rat "samo nanio štetu firmama i građanima s obje strane Atlantika, globalnoj trgovini i avionskoj industriji u osjetljivo vrijeme".

"Ako SAD odluče da uvedu kontramere odobrene od STO, EU će biti stavljena u situaciju u kojoj neće imati drugu mogućnost nego da učini isto", kazala je evropska komesarka.

U presudi STO iz maja 2018. godine navodi se da je pomoć EU Erbasu rezultirala padom prodaje aviona kompanije Boing na tržištima izuzetno velikih aviona.

Ta odluka je bila usmjerena na dva aviona: Erbasov model 350XWB, koji je rival Boingu 787, i dabl-deker A380, koji je pretekao Boing 747 kao najveći putnički avion na svijetu.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.