Dva prsta na ruci djeteta otkrivaju hoće li im bolje ići matematika ili jezik
Foto: Ilustracija

Dva prsta na ruci djeteta otkrivaju hoće li im bolje ići matematika ili jezik

Koji će predmeti ići od ruke vašem djetetu u školi možete procijeniti i prema veličini prstiju

Britanska studija pokazala je da su djeca, kojoj je domali prst veći od kažiprsta, sklonija matematici i predmetima poput informatike, fizike, pa i hemije. Kada je kažiprst veći od domalog prsta dijete je sklonije učenju jezika i književnosti.

Naučnici vjeruju da se otkriće može objasniti razinom testosterona i estrogena kojoj su djeca izložena dok su još u maternici. Smatraju i da spolni hormoni utiču na razvoj mozga kao i na dužinu prstiju.

"Za testosteron se vjeruje da razvija one dijelove u mozgu koji su zaduženi za orijentaciju i matematičke vještine, a za estrogen da utječe na razvoj dijelova mozga zaduženih za verbalne sposobnosti", kaže Mark Brosnan, voditelj studije. Brosnan dodaje da ti isti hormoni utiču i na dužinu dlana i prstiju.

Tim naučnika je do ovog otkrića došao mjereći dlanove desne ruke 75 sedmogodišnjaka. Podijelili su dužinu kažiprsta s dužinom domalog prsta kako bi dobili tzv. digitalni ratio.

Dobijene rezultate uporedili su s postignućima testiranih učenika u školi. Pokazalo se da su oni s manjim ratiom, tj. s dužim domalog prsta bolji u matematici, a oni s većim ratiom, odnosno s manjim domalog prsta, imaju bolje ocjene iz jezika. U odrasloj dobi kod žena se prsti u većini slučaja izjednačuju, dok je kod muškaraca domali prst nešto veći od kažiprsta, pišu 24sata.hr.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.