Studenti pisali ministru prosvjete: Osjećamo se krajnje diskriminisani

Studenti pisali ministru prosvjete: Osjećamo se krajnje diskriminisani

U otvorenom pismu ministru prosvjete Damiru Šehoviću, studenti iznose da su revoltirani kako kažu, nepravednim i neopravdanim ophođenjem Univerziteta Crna Gore prema, studentima magistarskih studija.

"Suočavamo se sa krajnje neprijatnom situacijom budući da smo pred sami početak nove akademske godine obaviješteni da moramo da platimo dodatnih 1000 eura ukoliko želimo da dovedemo započete studije do kraja odnosno odbranimo magistarsku tezu ili ćemo biti ispisani. Osjećamo se krajnje  diskriminisani budući da ovakva politika na Univerzitetu nije sprovođena do sada", navode studenti.

Od ministra Šehovića, očekujemo odgovor i rješenje nezavidne situacije u kojoj smo se našli, kaže student Ekonomskog fakulteta Bojan Popović.

„Nadamo se kratkom odgovoru sa njegove strane, nije da ga požurujemo ali fakultet nas uslovljava i primorani smo da se obratimo na još jednu adresu, a to je adresa premijera Duška Markovića i nadamo se da ćemo dobiti odgovor, ako ne od obojice onda od jednog i da ćemo naići na razumijevanje“, kaže on.

Dodaje da sem novca problem su i kratki rokovi za pisanje magistarskog rada, predviđeni odlukom UCG, kao i  nalaženje mentora.

Pojašnjava da njegove kolege generacije od 2006. pa do 2018. koji su se interesovali redovno za svoj status na fakultetskim jedinicama dobijali su odgovore, da slobodno mogu da uzmu vremena koliko im je potrebno za pisanje rada jer je njihov status nepromijenjen, da im ni uplaćeni novac niti položeni ispiti neće propasti.

„Znam da je bilo slučajeva da su završili studenti magistraski rad, prije pet ili šest mjeseci, koji su na magistarskim studijama pet, šest, sedam godina, toj je najbolji dokazi da rok nije postojao“, kaže on.

Dodaje i da iako bi odluke Univerziteta CG, trebalo da važe za sve njegove organizacione jedinice, tj. fakultete, odluka o dodatnih 1.000 eura i rokovi, sada se pominju samo na Ekonomskom fakultetu.

„Dobili smo informaciju sa Pravnog, Elektro, sa fakulteta Političkih nauka, da ova dodatna školarina od 1.000 eura kod njih se ne pominje. Meni je zanimljivo da Pravni fakultet, gdje izlaze svi pravnici, tumače odluku na ovaj način da ne treba da se plate dodatnih 1.000 eura. Dok Ekonomski fakultet ima svoje mišljenje, bukvalno je danas izmanipulisao i primorao studente, da plate tih 250 eura, tu prvu ratu, koja je garancija da  ih neće ispitati. Nije lijepo da iskačemo ispred svih fakulteta sa zaključcima a znamo i mi i oni da nemaju osnov“, dodaje Popović.

Popović kaže i da su studenti, na ekonomskom fakultetu, danas bili uslovljeni, da prilikom uplate rate za dodatnih 1.000 eura, potpišu dokument, čijim potvrđuju, da će platiti naknadu za studije u u punom iznosu, te da se ista ne umanjene ni u slučaju promjene statusa.

„Konkretno Ekonomski fakultet je uputio dokument, zahtjev da koji studenti ukoliko potpišu, obavezuju se da plate, dodatnih 1.000 eura u ratama. Dokument koji su iznijeli na šalteru, nema logo fakulteta ni UCG", navodi Popović.

Na zahtjev NOVE M, da pojasne cijelu situaciju iz Ministarstva prosvete nijesu odgovorili, u neformalnom razgovoru su kazali da je adresa UCG. No, ni na UCG nijesu imali sluha za problem studenta, pa odgovora nije bilo. Podsjećamo u saopštenju koje su juče objavili na sajtu su kazali da rade sve u skladu sa zakonom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.