Bošković: Crna Gora posvećena održavanju mira i stabilnosti evropskog kontinenta i međunarodne zajednice
Foto: MOD

Na panelu “NATO nakon 70 godina – Budućnost Alijanse”

Bošković: Crna Gora posvećena održavanju mira i stabilnosti evropskog kontinenta i međunarodne zajednice

Ministar odbrane Predrag Bošković učestvovao je na Bezbjednosnom forumu u Varšavi i govorio na panelu: “NATO nakon 70 godina – Budućnost Alijanse”. Tom prilikom istakao je značaj ovogodišnjeg foruma, imajući u vidu da se obilježava 70 godina od osnivanja NATO, 20 godina od članstva Republike Poljske u savezu, kao i 2 godine od kada je Crna Gora dio Alijanse.

Ministar je naglasio da samo jačanjem međusobnog povjerenja saveznica, spremnošću na saradnju i pružanjem uzajamne podrške, možemo aktivno doprinijeti očuvanju stabilnog i sigurnog okruženja. 

Tokom učešća na Forumu, Bošković je sa sagovornicima razmijenio mišljenje o savremenim bezbjednosnim prijetnjama i prednostima članstva u najmoćnijoj vojno-političkoj alijansi.

Istakao je da zemlje članice u kontinuitetu treba da unaprjeđuju svoje odbrambene kapacitete, kao i da intentenziviraju saradnju, kako bi se na taj način dao doprinos sveukupnim kapacitetima NATO.

Naglasio je da zemlje članice, ali i partneri, treba da, u granicama svojih mogućnosti, doprinose očuvanju mira na globalnom nivou i pokažu spremnost za učešće u bezbednosnim inicijativama, u okvirima regionalnih i međunarodnih formata. 

7165404625160879586253241961857918835884032n

Bošković je poručio da će Crna Gora ostati posvećena jačanju odbrambenih kapaciteta u skladu sa prioritetima NATO agende i nastaviti da pruža punu podršku i pomoć u borbi protiv savremenih prijetnji miru i stabilnosti, u cilju doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti. Takođe, ponovio je da su modernizacija kapaciteta Vojske Crne Gore i povećanje budžeta za odbranu prioriteti Ministarstva odbrane.

Bezbjednosni, šesti forum u Varšavi okupio je veliki broj državnika, univerzitetskih profesora, diplomata i pripadnika nevladinog sektora. Razmatrane su brojne teme, među kojima su se istakle diskusije u pogledu borbe protiv terorizma, sajber odbrane, hibridnih prijetnji i migracija.

Bošković se tokom foruma sastao se sa generalnim sekretarom OEBS-a, Tomasom Gremingerom. Ocijenjeno je da je saradnja između Crne Gore i OEBS-a i njegovim strukturama na visokom nivou, što je i potvrđeno nedavnom posjetom Gremingera Podgorici.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.