Odvoz otpada da se obračunava po članovima domaćinstva
Ilustracija

Odvoz otpada da se obračunava po članovima domaćinstva

Glavni grad i njegova privredna društva su uvijek poštovala sudske odluke, pa ćemo takav odnos imati i prema odluci Ustavnog suda u vezi sa normiranjem održavanja čistoće, kaže Andrija Čađenović, direktor preduzeća Čistoća.

Čađenović je tako prokomentarisao ukidanje Odluke o održavanju čistoće Glavnog grada na osnovu stava Ustavnog suda da se radi o nezakontom propisu, piše Dan.

Sud se izjašnjavao po inicijative kompanije KIPS koja je tražila ocjenu ustavnosti odredbe koja propisuje da je osnov za utvrđivanje naknade za prevoz i deponovanje komunalnog otpada metar kvadratni stambenog, odnosno poslovnog prostora.

Podgoričani smatraju da bi trebalo pronaći drugačiji model obračunavanja računa za odvoz smeća. Jedan od njih je Vladislav Anđelić koji se ne slaže da osnov obračuna odvoza smeća treba da bude kvadrat stambenog prostora.

“Mislim da su u pravu što su ukinuli odluku, jer su jednaki troškovi za odvoz i za deponovanje otpada. Plaćam oko šest eura svaki mjesec, tako da treba pronaći nekakav model koji bi bio odgovarajući”, saopštio je Anđelić.

Da računi za Čistoću treba da se obračunavaju na drugačiji način saglasna je i Slavka Kovačević.

“Smatram da treba računi da se obračunavaju po broju članova domaćinstva, jer znaju se neke elementarne stvari koliko pojedinac proizvodi otpada. Mogu da primijetim da nama prije svega nedostaje kultura. Trebalo bi jedan dio građana edukovati, i uticati na svijest čovjeka, a onda postavljati neke norme”, kazala je Kovačević.

Za razliku od svojih sugrađana Božidar Vukmirović navodi da s obzirom na to da ima manji stan njegov račun nije velik.

“Iako sam penzioner mislim da iznos od tri eura, koliko iznosi račun nije visok. Imam manji stan tako da zbog toga nemam veliki račun. Mislim da je malo teže izvodljivo izmjeriti količinu otpada koju neko proizvodi i da se na taj način vrši naplata”, istakao je Vukmirović.

U maju prošle godineskupštinski odbor za statut i propise predložio je Ustavnom sudu da odbije inicijativu kompanije KIPS.

U inicijativi ove kompanije između ostalog piše da smatraju da se cijena odvoza koju naplaćuje Čistoća ne može obračunavati prema kvadratnom metru poslovnog prostora već prema stvarnom trošku koji se odnosi na prevoz kontejnera.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.