Pronaći konkretno rješenje u pojednostavljenju procesa osnivanja preduzeća
Sa panela

Održan panel „Digitalizacija u procesu unapređenja poslovnog ambijenta“

Pronaći konkretno rješenje u pojednostavljenju procesa osnivanja preduzeća

Panel na temu Digitalizacija u procesu unapređenja poslovnog ambijenta – Registar licenci i elektronska registracija preduzeća odžan je u okviru INFOFEST-a 2019 u Budvi.

Na panelu su govorili Bojana Bajić, Ministarstvo javne uprave, Ana Stojanović, Sekretarijat Savjeta za konkurentnost, Renata Milutinović, Ministarstvo ekonomije i Mirjana Begović, Ministarstvo javne uprave.

„Digitalna transformacija prepoznata je u gotovo svim strateškim dokumentima Vlade Crne Gore, jer se benefiti primjene informaciono-komunikacionih tehnologija ne ogledaju samo u razvoju informacionog društva, već i unapređenju poslovnog ambijenta i drugih društveno ekonomskih oblasti“, kazala je Bajić.

Ona je istakla da je u Strategiji razvoja informacionog društva iz 2003. godine digitalizacija prepoznata kao imperativ razvoja jedne moderne države Crne Gore. A sama digitalizacija procesa u javnoj upravi ima za cilj transparentno i efikasno poslovanje institucija koje svoje poslovanje vrše u korist građana i privrednih subjekata. 

Ana Stojanović je istakla da prema rezultatima posljednjeg Istraživanja o lakoći poslovanja - Doing Business, koje sprovodi Svjetska banka prepoznato je osnivanje preduzeća kao barijera razvoju poslovnog okruženja, odnosno oblast koja zahtijeva posebnu pažnju i koju treba poboljšati.

Ona je kazala da po Doing Business listi poslovanja, koja rangira 190 zemalja,  u 2019. godini Crna Gora se nalazi na 50 mjestu i u odnosu na 2018. je nazadovala.

"Prema tome treba da se radi na poboljšanju poslovnog ambijenta- cilj reforme je da imamo elektronsku registraciju preduzeća i da preko portala e-uprave mogu da pristupe i da obezbijede sva dokumenta u registraciji i da u jednom koraku završi registraciju preduzeća“, istakla je Stojanović.

Milutinović je istakla da su registracija obavljanja svih privrednih djelatnosti propisane Zakonom o privrednim društvima.

"Privredni subjekti su u mogućnosti da na jednom mjestu registruju privrednu djelatnost u Centralnom registru privrednih subjekata koji vodi Poreska uprava. Registracija se može sprovesti i elektronskim putem, ali to još nije zaživjelo u Crnoj Gori. Elektronski način podnošenja prijava za registraciju preduzeća je samo početni korak, jer osim prijave drugi dio dokumentacije se mora podnijeti, kako je propisano zakonom mora fizički da pristupi registraciji preduzeća“, kazala je Milutinović.

Crna Gora je prema riječima Begović već godinama posvećena razvoju elektronske uprave i na tom putu realizuje važne projekte koji su svoju primjenu našli u unapređenju poslovnog ambijenta.

"Portal eUprave trenutno ima 567 usluga od kojih su većina informativnog karaktera, ali te informativne usluge su interesantne privrednim subjektima. Istraživanje IPSOS-a pokazuje da smo na uzorku od 30 preduzeća iz Crne Gore u stepenu korišćenja elektronskih usluga zainteresovani i zadovoljni", istakla je Begović.

Ona dodaje da su na portalu e-uprave, koji predstavlja centralnu tačku za pružanje elektronskih uluga organa državne uprave, kreirane elektronske usluge za biznis licenciranje, e-Licence u cilju transparentnog informisanja zainteresovanih lica o svim administrativnim procedurama za dobijanje i obnavljanje licenci za obavljanje privredne djelatnosti, objavi neophodnih formulara, uz mogućnost elektronskog podnošenja zahtjeva za dobijanje biznis licenci.

"Trenutno je na portalu e-uprave evidentirano 337 e-licenci, koje pruža 26 institucija“, kazala je Begović. 

Cilj je kako zaključuju one da se pronađe konkretno rješenje u pojednostavljenja procesa osnivanja preduzeća i omogućavanja potpune elektronske registracije preduzeća, kao i izmjene podataka i statusa preduzeća, korišćenjem informaciono-komunikacionih tehnologija i poštujući postulate interoperabilnosti.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.