Milo Đukanović

Đukanović u Sjvernoj Makedoniji

"Nestabilnost Zapadnog Balkana posljedica dugog zaostajanja; raduje me posjeta Pompea"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je u Skoplju ocijenio da je nestabilnost Zapadnog Balkana posljedica "dugog zaostajanja u ekonomskom i demokratskom razvoju", kao i da je posjeta američkog državnog sekretara Majka Pompea regionu ohabrujuća.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim rekao i da je to zaostajanje je posledica dugog tapkanja van evropskih kolosjeka.

"I zato odgvor na te probleme treba da bude upravo to: tendencija usvajanja evropskih vrijednosti i evropskog kvaliteta života. Taj put nema alternativu. Crna Gora se trudi da bude primjer u tome", rekao je Đukanović.

Press2

Naveo je da je Crna Gora za 13 godina dostigla nivo ekonomske razvijenosti, da je lider u regionu po evropskim integracijama i članica NATO-a.

Đukanović je ocijenio da je Sjeverna Makedonija naučila lekciju iz prošlosti i da je "realno da od međunarodne zajednice dobije potpunu satisfakciju" kroz otvaranje pregovora sa EU i prijem u punopravno članstvo NATO.

"Važno je da podržimo Sjevernu Makedoniju na tom putu. To je put bez alterantive kada se radi o stabilnosti regiona i ekonomskom demokratskom prosperitetu", rekao je Đukanović.

Sjeverna Makedonija i Crna Gora imaju dobre odnose još iz vremena zajedničke države, ocijenili su njihovi predsjednici.

Sjeverna Makedonija, istakao je Pendarovski, posebno cijeni "jasnu i nedvosmislenu podršku" Crne Gore ostvarivanju vrhunskih strateških ciljeva Skoplja: članstva u NATO i EU.

"Zajedno smo konstatovali da je neophodno da EU prepozna trenutak i da Sjeverna Makedonija ovog mjeseca konačno dobije datum za početak pristupnih pregovora", rekao je Pendarovski.

Dodao je da su se on i Đukanović "saglasili da od evrointegrativnih procesa nema veće pokretačke i trasformativne snage u našim društvima".

Đukanović je odgovarajući na pitanja novinara istakao da ga raduje posjeta Pompea regionu.

"Ta posjeta je vjerujem na liniji pojačanog prisustva SAD u našem regionu. To je nešto što smo priželjkivali, što smo kao poziv ponavljali zvaničnicima SAD sa kojima smo se susretali", kazao je Đukanović.

On je istakao da je regionu potrebna pomoć sa evropske i američke adrese da uspješno savada probleme koji traju, kao i da učvrste stabilnost.

S njim je saglasan i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

Đukanović je doputovao u Skoplje gdje danas i sjutra boravi u zvaničnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji, na poziv predsjednika Steva Pendarovskog.

Predsjednik CG  je danas dočekan sa najvišim vojnim i državnim počastima, nakon čega je imao tet-a-tet razgovor sa predsjednikom Pendarovskim.

Doek2

Đukanović je na svom Tviter profilu istakao da je posjeta prijateljskoj državi podsticaj za jačanje saradnje u obostranom interesu i razgovor o zajedničkoj evropskoj i evroatlantskoj perspektivi naših zemalja i regiona u cjelini.

Tvit

Nakon toga slijedi i susret delegacija Crne Gore i Sjeverne Makedonije u proširenom sastavu.

U nastavku posjete, Đukanović će položiti vijenac na spomenik Goce Delčeva, imaće radni ručak sa premijerom Zoranom Zaevim, a srešće se i sa predsjednikom Parlamenta Talatom Džaferijem.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.