U crnogorskim apotekama ima ljekova za želudac koji ne sadrže spornu supstancu
ilustracija

Iz prometa povučeno 58 serija ranisana i ranitidina

U crnogorskim apotekama ima ljekova za želudac koji ne sadrže spornu supstancu

Na crnogorskom tržištu ljekova postoji još nekoliko medikamenata za liječenje i prevenciju gorušice i čira, a za koje za sada ne postoji sumnja da sadrže supstancu koja bi mogla u većim količinama da dovede do pojave karcinoma.

“U Crnoj Gori su pored ljekova ranisan i ranitidin registrovani i ulcodin, film tableta od 150 miligrafa i ulcodin, rastvor za injekciju proizvođača Alkaloid Skoplje, Sjeverna Makedonija. Proizvođač aktivne supstance za navedene ljekove nije Saraca Laboratories Ltd, Indija, za koga postoji sumnja u eventualno prisustvo nečistoće NDMA u aktivnoj supstanci, stoga njihovo povlačenje nije predloženo...”, odgovorili su “Vijestima” iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS).

Iz CALIMS-a su saopštili da na tržištu Crne Gore, pored ljekova koji sadrže ranitidin, postoji veliki broj drugih registrovanih ljekova koji se koriste za liječenje i prevenciju stanja uzrokovanih viškom kiseline u želucu, kao što su gorušica i čir i da pacijenti treba da se obrate ljekaru u vezi sa daljim liječenjem, prenose Vijesti.

Na zahtjev Evropske komisije, Evropska Agencija za ljekove je započela procjenu ljekova koji sadrže ranitidin, nakon što su testovi pokazali da neki od ovih ljekova sadrže nečistoću NDMA.

“NDMA je na osnovu ispitivanja koja su sprovedena na životinjama klasifikovan kao vjerovatni humani karcinogen koji bi u količinama većim od onih koje se smatraju bezbjednim, mogao povećati rizik od pojave karcinoma. Ova supstanca je prisutna i u određenoj hrani (kao što je meso, mliječni proizvodi i povrće) i vodi, međutim ne očekuje se da je štetna kada se unosi u vrlo malim količinama”, saopšteno je iz CALIMS-a.

Kazali su da su ispitivanja u toku.

Nosioci dozvole za lijek ranisan i ranitidin obavijestili su CALIMS da dobrovoljno, iz preventivnih razloga, povlače iz prometa 58 serija tih medikamenata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.