Nurković: Benefiti izgradnje autoputa su višestruki, pregovaramo o nastavku gradnje
Osman Nurković

Ministar saobraćaja saopštio

Nurković: Benefiti izgradnje autoputa su višestruki, pregovaramo o nastavku gradnje

Podatke o uticaju kretanja odnosa dolara i eura na cijenu izgradnje auto-puta Bar Boljare treba tražiti od Ministarstva finansija, i to je teško predvidjeti, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković.

Na marginama jučerašnjeg međunarodnog Foruma o saobraćajnoj povezanosti koji je ovo ministarstvo organizovalo u Podgorici, on je naveo da ne može komentarisati ocjene kako će izgradnja poskupiti zbog pada eura.

“U zavisnosti od političke situacije na globalnom nivou, dolar raste ili pada. Ne znam koji bi stručnjak mogao da predvidi koliko će ta razlika da iznosi kada bude završen auto-put”, dodao je, ali i istakao da Ministarstvo finansija već ima odgovor na eventualne promjene, ali da ne zna detalje.

Kako je naglasio, resor na čijem je čelu “bavi se konkretno izgradnjom”, a njegov zadatak je da projekat bude završen što je moguće prije.

“Rok je produžen za više od godinu, ali fokus sada stavljamo na kvalitet radova, najveći mogući po evropskim standardima. Benefiti izgradnje autoputa su višestruki i nije u pitanju samo činjenica da li će to biti profitabilno sa stanovišta putarine. Zbog toga su već u toku razgovori sa više zainteresovanih kompanija o modelu nastavka gradnje. Opredijeljeni smo da nastavimo gradnju, samo tražimo povoljan momenat i uslove. Od Evropske komisije smo tražili grant i nastojaćemo da bude što veći za finansiranje druge dionice i nastavak treće”, potcrtao je Nurković, te još jednom izrazio nadu da će prioritetna dionica auto-puta Bar Boljare biti gotova u skladu s novim rokom, prenose Dnevne novine.

Otvarajući konferenciju, ministar saobraćaja je pojasnio kako je cilj da se Crna Gora “dodatno promoviše kao prostor privlačan za nove investicije, kojih nema bez kvalitetnih i bezbjednih saobraćajnih veza”.

“Ostajemo otvoreni prema svim potencijalnim partnerima za realizaciju najznačajnijih projekata putne infrastrukture. Postora ima i za projekate željezničke infrastrukture, i valorizaciju potencijala aerodroma i luka. Samo države koje su dobro povezane sa gravitirajućim tržištima mogu da računaju na dugoročan i stabilan privredni rast i razvoj”, poručio je Nurković.

Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.