Đinping: Nikada nijedna sila ne može zaustaviti kineski narod i naciju da napreduju; Pogledajte kako je izgledala njihova vojna parada (VIDEO)
Foto:AP

Najveća u istoriji zemlje

Đinping: Nikada nijedna sila ne može zaustaviti kineski narod i naciju da napreduju; Pogledajte kako je izgledala njihova vojna parada (VIDEO)

U Pekingu je vojnom paradom obilježeno 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine, u vrijeme kada se ta zemlja suočava sa brojnim izazovima među kojima su i višemjesečni antivladini protesti u Hong Kongu i ekonomski rat sa Sjedinjenim Državama.

Na paradi je učestvovalo 15.000 vojnika, 580 jedinica vojne tehnike i 160 aviona. Posebnu pažnju je privukla strateška krstareća raketa DF-100.

Vojnu paradu pratio je predsjednik Si Đinping obučen u sivu uniformu nalik onoj koju su nosili kineski rukovodioci u vrijeme nastanka Republike, prenosi Rojters.

Tan2019101450443450

Predsjednik Si je na Tjenanmenu, centralnom trgu u Pekingu, rekao je da će Kina slijediti obostrano korisnu strategiju otvaranja.

1120947149

Foto:AP

On je rekao da će vojska odlučno štititi kineski suverenitet, bezbjednost i razvoj, kao i da će čvrsto podržati mir u svijetu.

"Nikada nijedna sila ne može poljuljati Kinu ili zaustaviti kineski narod i naciju da napreduju", rekao je Si sa Trga nebeskog mira, gdje je Mao Cedung na današnji dan proglasio osnivanje Narodne Republike Kine 1949. godine.

1120946565

Foto:AP

Takođe, naveo je da Kina mora održati trajni prosperitet i stabilnost u Hong Kongu i Makau, kao i promovisati miroljubivi razvoj odnosa sa Tajvanom, ali i "nastaviti težnju za potpunim ujedinjenjem otadžbine".

Posle govora predsjednik Si obišao je automobilom kolonu kineske armije dugu više kilometara.

AP navodi da je među prikazanim naoružanjem i supersonična balističcka nuklearna raketa, za koju se vjeruje da može da probije američki raketni štit.

KINA4

Foto:Tanjug/AP

Strani državnici nisu pozvani na paradu, ali su na bini bili ambasadori koji su na službi u Pekingu.

KINAA2

Foto:Tanjug/AP

Kako prenosi Rojters, biće organizovana i parada građana, studenata i etničkih manjina, koji će proslaviti kineska dostignuća.

Tan2019101516201910

Foto:Tanjug/AP

Takođe, puštanje 70.000 golubova simbolizovaće mir, a uveče će u Pekingu biti organizovan spektakularni vatromet.

Tan201910123227460

Foto:Tanjug/AP

Agencije navode da se Kina na godišnjicu suočava sa sve većim izazovima, posebno u Hongkongu, gde se danas dogodilo veliko nasilje na ulicama i sukobi policije i demonstranata.

Tanjug/Sputnjik/Kodex

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.