Zemlje EU prošle godine na kafu potrošile blizu 8 milijardi eura
ilustracija

Međunarodni dan kafe

Zemlje EU prošle godine na kafu potrošile blizu 8 milijardi eura

Njemačka je prošle godine bila najveći proizvođač i uvoznik kafe u EU, ostavljajući daleko iza sebe Italiju, objavio je Eurostat.

Dan kafe se u svijetu obilježava već četiri godine, a istraživanja su otkrila da se dnevno u svijetu popije u prosjeku 1,6 milijardi šoljica tog napitka.

Podaci objavljeni povodom Međunarodnog dana kafe otkrili su da je EU prošle godine uvezla 3,1 miliona tona kafe, ukupne vrijednosti 7,8 milijardi eura.

To znači da je u proteklih 10 godina uvoz porastao čak 12 odsto, a najviše se uvezlo iz Brazila, ukupno 901 hiljada tona, što je južnoameričkoj zemlji donijelo udio u uvozu od 29 odsto, prenosi Index.

Na drugom mestu je Vijetnam sa 770 hiljade, odnosno četvrtinom ukupnog evropskog uvoza. Treći je Honduras sa 228 hiljade tona, četvrta Kolumbija sa 173 hiljade, peta Uganda sa 161 hiljade tona.

Etiopija, kolijevka kafe po čijoj je pokrajini Kafa omiljeni napitak i dobio ime, zauzima tek sedmo mjesto sa 87 hiljada tona.

jutarnjakafa

Među zemljama EU-a najviše je kafe prošle godine uvezla Njemačka, 1,1 miliona tona, odnosno trećinu ukupnog evropskog uvoza. Italija je na drugom mjestu sa uvezenih 587 hiljada tona, odnosno 18 odsto ukupnog uvoza, a treća Belgija sa 277 hiljade tona.

U EU je prošle godine proizvedeno nešto više od 1,8 miliona tona pržene kafe ukupne vrijednosti 10,5 milijardi eura. Obim proizvodnje je tri odsto manji nego prije 10 godina, a proizvedeno je 3,4 kilograma po stanovniku.

Njemačka je sa 551 hiljada tona na vrhu liste po količini proizvedene pržene kafe, što odgovara trećini ukupne evopske proizvodnje. Slijede Italija, sa 414 hiljada tona, Francuska sa 139 hiljada tona i Španija sa 138 hiljada tona proizvedene pržene kafe

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.