Đukanović i Havisto

Đukanović sa Havistom

"Ako ozbiljno mislimo da izvlačimo ZB iz zaostajanja, nema boljeg puta od integracije"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ministra vanjskih poslova Finske Peka Havista koji je boravio u posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je istakao zadovoljstvo posjetom finskog ministra tokom predsjedavanja te zemlje Savjetu EU, što je dodatni znak ohrabrenja Regionu na putu integracije.

U tom smislu ukazao je na izvjesno usporavanje tog procesa u poslednjoj godini i naglasio potrebu dinamiziranja pridruživanja ZB Evropskoj uniji u cilju prevazilaženja zaostajanja i posljedica na ekonomski i demokratski razvoj.

"Ako ozbiljno mislimo da izvlačimo ZB iz zaostajanja, nema boljeg puta od integracije", kazao je Đukanović i istakao da je to važno za Region, ali ništa manje i za Evropu u cjelini.

On je izrazio nadu da će nove evropske strukture nastaviti sa politikom proširenja i ohrabrujućim ocijenio što Finska kao predsjedavajuća zemlja prepoznaje značaj te politike. Uz podsticaj za početak pregovora sa zemljama regiona, Đukanović je kazao da su stvoreni uslovi i za otvaranje poslednjeg poglavlja iz pregovaračke agende Crne Gore.

U tom kontekstu ponovio je da ćemo nastaviti da u skladu sa preporukama EK i dalje vrijedno radimo na polju unapređenja vladavine prava, gdje bilježimo ozbiljan progres.

ukanoviHavisto11

Havisto je prenio pozdrave finskog predsjednika Ninista i njegove pozitivne poruke u pogledu odnosa dvije zemlje i Crne Gore kao zemlje sa veoma dobrom reputacijom.

Havisto je potvrdio čvrst stav Finske o potrebi nastavka pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom i uključivanja Sjeverne Makedonije i Albanije u te razgovore.

"Zapadni Balkan doživljavamo ključnim dijelom Evrope, naročito u smislu saradnje, kazao je Havisto i ukazao na konstruktivnu  ulogu Crne Gore koja je primjer saradnje i promoter dobrosusjedskih odnosa", rekao je Havisto.

Pozdravljajući uspješno članstvo Crne Gore u NATO sa kojim Finska ima izuzetno dobru saradnju.

Sagovornici su istakli značaj frekventnog političkog dijaloga između dvije države i kontinuiranu podršku Finske na političkom i ekspertskom nivou u procesu savladavanja izazova na putu usvajanja evropskih standarda.

Ohrabreno je intenziviranje saradnje u oblasti ekonomije i energetike, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije, zatim u oblastima životne sredine i obrazovanja, kao i snažnije prisustvo finskih investitora, naročito zbog transfera znanja i standarda koji su na najvišem nivou u toj državi.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.