U Bijelom Polju komunalne probleme građana rješavaju uz pomoć

Prva opština na sjeveru koja je uvela veb-portal za elektronsku komunikaciju

U Bijelom Polju komunalne probleme građana rješavaju uz pomoć "Sistema 48"

Bijelo Polje prva je opština na sjeveru Crne Gore, koja je uvela veb-portal za elektronsku komunikaciju sa građanima pod nazivom “Sistem 48”.

Kako je saopšteno iz ove Opštine, taj informacioni sistem služi za brzo rješavanje komunalnih problema sa kojima se suočavaju građani. Za pet mjeseci od početka rada građani su prijavili 136 komunalna problema, od kojih je riješeno 86, dok je 40 zahtjeva u procedure rješavanja.

“Sistem 48 je softver koji omogućava građanima Bijelog Polja da elektronski prijave komunalni problem, a za uzvrat mogu očekivati rješenje prijavljenog problema u roku od 48 sati ili dobiti odgovor o načinu i postupanju rješavanja istog. Aplikacija je veoma jednostavna za rad, tako da građani mogu lako izabrati kategoriju problema, opisati isti, naći lokaciju na mapi, postaviti slike problema, ostaviti kontakt podatke i izabrati način obavještenja”, rekao je Bojan Obradović šef Odjeljenja za informacioni sistem Opštine Bijelo Polje i glavni administrator “Sistema 48”.

Sistemu se može pristupiti preko zvaničnog sajta Opštine Bijelo Polje gdje se baner “Sistema 48” nalazi na vidnom mjestu ili preko mobilne android aplikacije koja se može naći na Google play marketu pod nazivom “Sistem 48 Bijelo Polje”.

“Za rad na aplikaciji obučeno je pet operatera iz različitih organa uprave koji zajedno sa administratorom sistema,koji provjerava validnost prijave, odgovaraju na komunalne probleme i vrše posredovanje između građana, web aplikacije i zaposlenih u svojoj službi u cilju što efikasnijeg rješenja komunalnih problema. Često uz pisani odgovor praktikuje se i postavljanje slika sanacije problema, što je i najbolji dokaz efikasnosti ovog Sistema”, rekao je Obradović.

On pojašnjava da je ukupan broj kategorija za koje se može prijaviti problem je 20, a koje su razvrstane po službama zaduženim za njih i to: Sekretarijat za stambeno komunalne poslove i saobraćaj, DOO „Komunalno-Lim”, Sekretarijat za inspekcijske poslove, DOO Vodovod „Bistrica” i Komunalna policija.

“Od početka rada “Sistema 48” do 01.10.2019. godine građani su prijavili 136 validna komunalna problema. Prvi odgovor za sve njih je bio u roku od 48 sati od momenta validacije administratora sistema. Uspješno zatvorenih prijava je bilo 86 (63.23%), u radu 40, nenadležnih 3, na čekanju 5 dok su 2 prijave obile odbijene”, zaključio je Obradović.

Novost je i android aplikacija preko koje će građani jednostavnije, sa mobilnog telefona imati pristup “Sistemu 48”, a ujedno će moći i da se informišu o aktuelnim dešavanjima u gradu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.