Zatvoren jedan od najgorih zatvora u Meksiku
Foto: EPA

Zatvoren jedan od najgorih zatvora u Meksiku

Meksičke vlasti zatvorile su danas jedan od najozloglašenijih zatvora, u kojem je prije tri i po godine u nemirima poginulo skoro 50 zatvorenika.

Guverner države Nuevo Leon Haime Rodriges rekao je da će umjesto zatvora Topo Chiko biti državni arhiv, prenosi Tanjug.

U tom zatvoru je u sukobima dvije frakcije kartela Zetas u februaru 2016. godine poginulo 49 zatvorenika.

Vlasti su u zatvoru otkrile luksuzne ćelije sa saunama, klima uređajima, frižiderima, akvarijumima, šankom za hranu i piće.

Rodriges je rekao da nekoliko prethodnih administracija nije uspjelo da učini ništa po pitanju ovog zatvora, iako su znali da je pretrpan i van kontrole.

Posljednja grupa zatvorenika prebačena je u nedjelju na druge lokacije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.