I Srbija i BIH povlače ljekove
ilustracija

I Srbija i BIH povlače ljekove "ranisan" i "ranitidin"

Ljekovi za želudac "ranitidin" i "ranisan", povlače se sa tržišta po preporuci Evropske agencije za ljekove-EMA, zbog sumnje u nesispravnost aktivne supstance ranitidin, proizvođača Saraca Laboratories Ltd.

Provjerama u Evropi ustanovljeno je da ova supstanca sadrži N-nitrozodimetilamin (NDMA), koji može da bude kancerogen.

Proizvođači i uvoznici su pozvali na dobrovoljno povlačenje sa tršišta ljekove koji sadrže ranitidin zbog sumnje u kvalitet aktivne supstance, proizvođača Saraca Laboratories, koji pogone ima u Indiji.

Na štetnost ovih ljekova posebno kad se uzimaju "na svoju ruku", ljekari su i ranije upozoravali zbog mogućih neželjenih efekata.

Istražuju jesu li ranisan i ranitidin kancerogeni, povlače se čitave serije ljekova

CALIMS NDMA je na osnovu ispitivanja koja su sprovedena na životinjama klasifikovan kao vjerovatni humani karcinogen koji bi u količinama većim od onih koje se smatraju bezbjednim, mogao povećati rizik od pojave karcinoma.

 

Sada je Evropska agencija za ljekove (EMA), na zahtjev Evropske komisije započela provjeru ljekova koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin, nakon što su ispitivanja pokazala da neki od ljekova sa aktivnom supstancom ranitidin sadrže nečistoću NDMA.

EMA će, kako se navodi iz ove agencije, proučiti podatke kako bi procijenila da li su bolesnici koji koriste ranitidin pod bilo kakvim rizikom od NDMA i obavestiće javnost čim informacije budu dostupne.

Ovi ljekovi povlače se sa tržišta Crne Gore, Srbije i BiH. Uvoznici su povukli 57 serija ljekova "ranitidin" i "ranisan" koji su bili na tržištu u Crnoj Gori.

Novosti/Kodex 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.