Negativne emocije negativno utiču na imuni sistem
Ilustracija

Negativne emocije negativno utiču na imuni sistem

Nova istraživanja otkrivaju nove dokaze koji ukazuju na to da često izlaganje negativnim emocijama može imati važan uticaj na funkcionisanje imunog sistema.

Mnogobrojna istraživanja pokazuju da konstantno izlaganje stresu, anksioznosti i negativnom raspoloženju može uticati na fizičko zdravlje u velikoj mjeri.

Istraživači su otkrili da hronični stres negativno utiče na pamćenje, ali i da osjećaj uznemirenosti može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao što je moždani udar.

Novija studija koju su sproveli stručnjaci sa "Pennsylvania State University in State College", otkrila je da negativna raspoloženja mogu promijeniti način funkcionisanja imunog odgovora i povezana su sa povećanim rizikom od pogoršanja upalnih procesa u organizmu.

Rezultati istraživanja, koje je vodila profesorka Dženifer Grejem-Engelend, objavljena su u časopisu "Brain, Behavior and Immunity".

Negativna raspoloženja i upalni procesi u organizmu

Naučnici su podatke za studiju prikupili tako što su koristili upitnike koji su tražili od učesnika da zabilježe svoja osjećanja u određenom trenutku.

Ove procjene su se odvijale tokom dvije nedjelje i omogućile su timu da stvori sliku emocionalnog profila učesnika. Naučnici su takođe procijenili imuni odgovor volontera prikupljajući njihove uzorke krvi i tražeći markere upale.

Upala se prirodno javlja kao dio imunološkog odgovora, kada tijelo reaguje na infekcije ili rane. Međutim, visoki nivoi upale povezani su sa lošim zdravljem i nizom hroničnih stanja, kao što je artritis.

Grejem-Engelend i njen tim primijetili su da osobe koje su tokom dužeg perioda osjećale negativna raspoloženja nekoliko puta dnevno, obično imale više nivoe biomarkera upale u krvi.

Naučnici su takođe primijetili da su uzorci krvi uzeti od učesnika ubrzo nakon što su doživjeli negativnu emociju, kao što su tuga ili bes, imali više biomarkera upale u krvi.

Doživljavanje pozitivnog raspoloženja, čak i na kratko vrijeme prije uzimanja uzoraka krvi, bilo je povezano sa nižim nivoima upale. Međutim, to se odnosilo samo na muškarce učesnike ove studije, navode istražitelji.

"Budući da je uticaj modifikovan, uzbuđeni smo zbog ovih otkrića i nadamo se da će to podstaći dodatna istraživanja kako bi se razumjela veza između afekta i upale, što zauzvrat može promovisati nove psihosocijalne intervencije koje široko promovišu zdravlje i pomažu u prekidu ciklusa koji može dovesti do hronične upala, invalidnost i bolest", rekla je Dženifer Grejem-Engelend.

N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.