Crnogorsko oro na gumnu ispred Crkve Sv. Preobraženja na Ivanovim koritima
Foto:NPCG

Crnogorsko oro na gumnu ispred Crkve Sv. Preobraženja na Ivanovim koritima

Nacionalni parkovi Crne Gore organizovali su danas događaj pod nazivom „Crnogorski oro“ u NP Lovćen, na gumnu ispred Crkve Sv. Preobraženja na Ivanovim koritima, u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“, čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture.

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore je i ranijih godina uspješno učestvovalo u obilježavanji ove značajne manifestacije, koja se organizuje na prostoru cijele Evrope.

„Odgovarajući na temu ovogodišnje proslave „Dana evropske baštine“ - „Umjetnost i zabava: baština na pozornici“, željeli smo da prvenstveno oživimo našu prošlost i tradiciju. Kroz izvođačko-umjetničku dimenziju, u prirodi, Kulturno-umjetnički ansambl „Njegoš“ sa Cetinja, na autentičnoj pozornici - gumnu, koje je oduvijek bilo mjesto zbora, dogovora i narodnih igara, izveo je „Crnogorski oro” kao dio igračke tradicije Crne Gore. Osim njih nastupio je i guslar Stevan Čavor svirajući na tradicionalnim muzičkim instrumentima guslama i diplama, a stihove iz „Gorskog vijenca“ govorio je glumac Zoran Vujović,“   kazala je Snežana Vukotić etnolog u Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore i ujedno autorka programa koji je realizovan u NP Lovćen. 

Ovaj događaj podrazumjevao je upoznavanje, prvenstveno mladih, sa tradicionalnom narodnom igrom kola, kao dijelom narodne umjetnosti, ali isto tako i popularizaciju igračke tradicije Crne Gore.

CrnogorskiorouNPLovcen5

Foto:NPCG 

Direktor NP Lovćen Veselin Živanović istakao je značaj organizovanja programa „Crnogorski oro“ na Ivanovim koritima, u cilju promocije etnografske baštine ovog zaštićenog područja.

„U narednom programu upravljanja nastojaćemo da što više pripremimo ovakvih i sličnih aktivnosti kako bi doprinijeli edukaciji mladih i njihovom upoznavanju sa tradicijom i običajima“ - kazao je on.

Svi učesnici skupa su iskazali zadovoljstvo saradnjom sa Nacionalnim parkovima Crne Gore. Zainteresovani posjetioci imali su priliku da i sami učestvuju u igri, jer su članovi KUD „Njegoš“ tokom trajanja događaja pokazali osnovne igračke korake kola. 

CrnogorskiorouNPLovcen2992019

Manifestacija „Dani evropske baštine“, pokrenuta je u cilju promocije zajedničke evropske baštine, 1985. godine u Francuskoj. Manifestacija se obilježava u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, podstiče istraživanja bogate i raznolike kulture sa ciljem promocije, ali i zaštite njenih jedinstvenih vrijednosti. Ona takođe upućuje na uključivanje svih segmenata društva u principe zaštite i očuvanja kulturnih dobara, te prenošenje znanja i iskustava, koja bi doprinjela da se nasljeđe učini dostupnim i interesantnim svim generacijama kao iskustvo, podsjetil isu iz Nacionalnih parkova.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.