Švajcarska: Sud rasprodaje luksuzne automobile sina predsjednika Ekvatorijalne Gvineje

Švajcarska: Sud rasprodaje luksuzne automobile sina predsjednika Ekvatorijalne Gvineje

Očekuje se da ukupna cijena za 25 super-automobila dostigne 18 miliona eura, a aukcija se sprovodi nakon što se sud nagodio sa optuženim i odbacio slučaj.

Rijetko se na jednoj aukciji nađe takva kolekcija super automobila, rijetko voženih, a u odličnom stanju.

Švajcarski sud naložio je rasprodaju 25 takvih vozila zaplijenjenih sinu predsjednika Ekvatorijalne Gvineje Teodorinu Obijangu Nguemi.

Prodaje se sedam ferarija, tri lamborginija, pet bentlija, jedan maserati i jedan meklaren.

Najvredniji primjerci su lamborgini veneno roudster koji se procjenjuje na više od pet miliona eura i ferarijev hibridni automobil čija cijena bi mogla da bude oko dva i po miliona. 

Ukupna vrijednost koju očekuju na aukciji u jednom golf klubu je oko 18 miliona eura s tim da na aukciji neće biti takozvane „rezervisane cijene" ispod koje se automobili neće prodavati. Otići će za onoliko koliko kupci ponude.

Prije tri godine sud u Švajcarskoj pokrenuo je postupak protiv Ngueme koji je na funkciji potpredsjednika i vjerovatnog naslednika svog oca koji funkciju predsjednika ove države u zapadnoj Africi obavlja već 40 godina.

Sudski postupak zbog finansijskih malverzacija je obustavljen, ali to neće zaustaviti i aukciju jer prema zakonima u Švajcarskoj sud može da obustavi postupak nagodbom ukoliko tuženi „privede svoje poslovanje švajcarskom zakonu".

Teodorin Obijang Nguema poznat je po svom ekstravagantnom životu, kupovini skupocjenih nekretnina i automobila po svijetu i isisavanju državnog novca na privatne računa u inostranstvu.

Više zemalja, poput Francuske i Brazila, pokretalo je postupke protiv njega zbog sumnjivog finansijskog poslovanja.

Ekvatorijalna Gvineja bogata je naftom, ima oko 1,2 miliona stanovnika i visoko je na listama najkorumpiranijih država na svijetu.

Gardijan/RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.