Uspostavljena željeznička linija između Srbije i Kine, krenuo i prvi voz
Foto: Epa, MAXIM SHIPENKOV

Vožnja traje 25 dana

Uspostavljena željeznička linija između Srbije i Kine, krenuo i prvi voz

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović kaže da je uspostavljena prva željeznička linija između Srbije i Кine.

Prvi teretni voz za Srbiju krenuo u utorak iz kineskog grada Đinana.

"Prvi teretni voz krenuo je u utorak iz kineskog grada Đinana u provinciji Šangdong za Srbiju. U ovoj kompoziciji nalazi se oprema koju kineske kompanije CRBC i CCCC koriste za izgradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte. Ovim je Srbija dobila željezničku kargo liniju sa Кinom", izjavila je Mihajlovićeva, navodi se u saopštenju njenog kabineta.

Kako je navela, razdaljina između tog grada i Beograda je oko 10.500 kilometara, vožnja će trajati 25 dana, a voz prolazi kroz Кinu, Кazahstan, Rusiju, Ukrajinu, Slovačku i Mađarsku, odakle dolazi u Srbiju.

"Otvaranje ove željezničke kargo linije između Кine i Srbije stvara mogućnosti i za sve privrednike iz Srbije, ali i regiona, da mogu svoju robu da izvoze na kinesko tržište, kao i da uvoze potrebnu robu iz Кine, jer je željeznički transport mnogo isplativiji od vazdušnog i pomorskog saobraćaja", navela je Mihajlović.

Željeznički saobraćaj jedan je od centralnih vidova saobraćaja kineske globalne ekonomske inicijative "Pojas i put", a brza željeznička pruga od Beograda do Budimpešte sastavni je dio tog projekta, navodi se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.