Saradnja ključna za dobro upravljanje Solanom
Foto: Printscreen

Poručeno sa Trinaeste sjednice Savjetodavnog tijela

Saradnja ključna za dobro upravljanje Solanom

Savjetodavno tijelo za Solanu uputiće inicijativu Opštini Ulcinj o neophodnosti formiranja radnog tijela koje će doprinijeti funkcionisanju budućeg preduzeća koje će biti zaduženo za upravljanje Parkom prirode, odnosno prostorom Solane.

Na sjednici ovog tijela koja je održana juče, istaknut je značaj saradnje svih subjekata kada je riječ o izradi petogodišnjeg plana upravljanja ovim zaštićenim područjem.

Članovi Savjetodavnog tijela za Ulcinjsku solanu, razmijenili su informacije o najznačajnijim aktivnostima koje su realizovane, nastavljene ili započete u proteklom periodu, a koje se odnose na aktivnosti Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore kao privremenog upravljača prostorom Solane i produženje Ugovora o zakupu do avgusta 2020. godine, aktivnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma i opštine Ulcinj koje se odnose na proglašenje solane zaštićenim područjem Parkom prirode, te postavljanje Ulcinjske solane na Svjetsku listu močvarnih područja od međunarodnog značaja - Ramsar listu.

Kako se ističe u saopštenju Nacionalnih parkova CG, posebno je istaknuta neophodnost ostvarivanja zajedničke saradnje svih članova Savjetodavnog tijela, odnosno institucija i NVO organizacija, sa Opštinom, koje svojim iskustvom i znanjem mogu doprinijeti uspješnoj realizaciji svih ključnih ciljeva u vezi sa upravljanjem najznačajnijim vrijednostima Ulcinjske solane.

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore, produžilo je Ugovor o zakupu Solane na još jednu godinu počev od 24. avgusta 2019. Nacionalni parkovi Crne Gore će, oslanjajući se na sopstvene kapacitete i iskustva, nastaviti da realizuju aktivnosti u cilju zaštite biodiverziteta, u koordinaciji sa resornim ministarstvom i saradnji sa institucijama i organizacijama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.