20. oktobar prva neradna nedjelja za trgovine
ilustracija

Trgovci imali dovoljno vremena da se prilagode

20. oktobar prva neradna nedjelja za trgovine

Primjena neradne nedjelje, koja je propisana Zakonom o unutrašnjoj trgovini, počeće da se primjenjuje 14. oktobra, kazala je generalna direktorica Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomije Biljana Jakić.

To znači da će prva neradna nedjelja za trgovine na malo i veliko biti 20. oktobar.

“Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini je stupio na snagu 13. jula ove godine. Zakonom je propisano da će se odredba člana 35a koji se odnosi na neradnu nedjelju primjenjivati nakon isteka tri mjeseca od dana stupanja na snagu. Dakle, primjena navedenog člana počinje od 14. oktobra 2019. godine”, precizirala je Jakić za Vikend novine.

Ona smatra da su trgovci, od stupanja na snagu do primjene, imali dovoljno vremena da rad prilagode izmjenama.

“Imajući u vidu da je zakon propisao prelazni period za primjenu člana 35a koji se odnosi na neradnu nedjelju, u trajanju od tri mjeseca od dana stupanja na snagu zakona, smatramo da su poslodavci imali dovoljno vremena da organizuju proces rada u skladu sa ovom odredbom”, ukazala je Jakić.

Ministarstvo ekonomije, kako je navela Jakić, u neposrednoj je komunikaciji sa poslodavcima o primjeni nove zakonske norme.

Jakić je kazala da su se i Delta siti i kotorska Kamelija, kojima je Ministarstvo ranije odbilo zahtjev za rad nedjeljom, tom resoru istim zahtjevom obraćali više puta.

“Delta siti i Kamelija, kao i još neki poslodavci su se obraćali u više navrata sa zahtjevom da im se omogući rad nedjeljom. Navedenim tržnim centrima je saopšteno da se u njihovim objektima trgovina na malo i trgovina na veliko, kao i kod drugih poslodavaca koji ne posluju u okviru tržnih centara, ne može obavljati nedjeljom. Saopšteno im je i da se zabrana ne odnosi na ostale uslužne djelatnosti”, precizirala je Jakić.

Ona je kazala i da Ministarstvo ekonomije od usvajanja izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj trgovini radi na pripremi podzakonskih akata za sprovođenje tog zakona.

Predstavnici šoping centara Delta siti i Mall of Montenegro kazali su Vikend novinama da će spremno dočekati neradnu nedjelju, te da će u potpunosti ispoštovati novu zakonsku obavezu.

Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.