CG nastavlja da bude aktivan promoter politike otvorenih vrata

Sastanak A5 održan na marginama GS UN

CG nastavlja da bude aktivan promoter politike otvorenih vrata

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je na sastanku šefova diplomatija država članica i posmatrača Američko-jadranske povelje (A5), koji je u okviru albanskog predsjedavanja organizovan u Njujorku na marginama 74. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Ministri su razmotrili značaj nastavka procesa evroatlantske integracije zemalja Zapadnog Balkana, kao i kontinuirane podrške SAD ovom procesu.

Darmanović je kazao da je Crna Gora posvećena zajedničkim ciljevima, te da nastavlja da bude aktivan promoter politike otvorenih vrata. 

"A5 i druge regionalne inicijative su ključne za bezbjednost našeg regiona, evropsku i evroatlantsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana", kazao je šef crnogorske diplomatije.

Pozdravljajući dostignuća Sjeverne Makedonije, Darmanović je kazao da će još jedna članica uskoro postati NATO saveznik, što predstavlja ogroman doprinos regionalnoj stabilnosti.

Na marginama zasijedanja, šef crnogorske diplomatije je prisustvovao i ministarskom sastanku nove inicijative Alijansa za multilateralizam u organizaciji Njemačke i Francuske. Tom prilikom je ocijenjeno da multilateralni poredak zasnovan na pravilima garantuje međunarodnu stabilnost i mir, te da zajednički izazovi mogu biti riješeni samo kroz saradnju.

Tokom boravka u Njujorku, Darmanović je sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Čavušogluom potpisao Protokol o saradnji u oblasti obrazovanja koji se odnosi na stipendiranje studenata i Sporazum između vlada Crne Gore i Turske o saradnji u oblasti kulture.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.