AP citirao Đukanovića o izbjeglicama
Milo Đukanović

Svake godine dominiraju određene velike teme u Generalnoj skupštini SAD-a

AP citirao Đukanovića o izbjeglicama

Mnogo lidera koji govore puno o mnogim temama - temama koje su im važne, njihovim regionima, svijetu. To je ono što govor u Generalnoj skupštini SAD-a uvijek donosi svake godine. Svake godine dominiraju određene velike teme i povišeni glasovi, piše agencija AP.

Ovdje, Associated Press koristi suprotan pristup i ukazuje na neke misli koje možda nijeste čuli - glasove lidera koji govore u Ujedinjenim nacijama koji možda nijesu našli mjesto na naslovnicama i prostor u emisiji u četvrtak, trećeg dana rasprave 2019. godine.

Tako je AP citirao predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji je rekao govorio o izbjeglicama.

"Solidarnost sa izbjeglicama i raseljenim licima ne smije biti stvar političke odluke ili političkog izbora. To je prije svega pitanje čovječanstva", rekao je Đukanović.

Lionel Rouven Aingimea, predsjednik Naurua, govoreći o visokim procentima nezaraznih bolesti u njegovoj zemlji, rekao je: "Gubimo svoje najmilije i njihovu stručnost. Gubimo i našu istoriju."

David Panuelo, predsjednik Mikronezije, rekao je: "Oni od nas sa obalnih atola i priobalnih područja širom Tihog okeana žive stvarnost klimatskih promjena. Ta stvarnost je postala naša noćna mora."

"Istorija nas poznaje. Sa krvlju, znojem i mineralima gradili smo carstva i gradove Zapada. Afrika je razvijenom svijetu dala više resursa, daleko više nego što smo ikada dobili u vidu pomoći ili bilo kakve retorike filantropije", riječi su Petera Mutharikaa, predsjednika Malavija.

"Budućnost je žena, jer moramo razumjeti da ne možemo uspjeti kada je otprilike polovina globalne populacije zadržana", kazao je to Joseph Muscat, premijer Malte.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.