Broj saobraćajanih nezgoda sa najtežim posljedicama u padu
Pejanović, foto: Vlada CG

Vlada utvrdila Program poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju 2020-2022.godina

Broj saobraćajanih nezgoda sa najtežim posljedicama u padu

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Program poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju 2020-2022.godina s Akcionim planom 2020-2022.godina.

Državni sekretar u MUP-u Dragan Pejanović je, predstavljajući najznačajnije novine koje Program donosi, saopštio da je na osnovu analize koja je urađena u pripremi ovog strateškog dokumenta, a nakon desetogodišnje implementacije Strategije poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju 2010-2019., konstatovano da je ostvaren osnovni cilj Strategije –broj smrtno stradalih lica u saobraćajnim nezgodama je smanjen za više od 100 procenata, a podignut je nivo bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju.

“Na nivou statistike to izgleda ovako: 2009. godine je evidentirano 10112 saobraćajnih nezgoda, dok je u prošloj godini evidentirano 5872 saobraćajne nezgode, broj saobraćajnih nezgoda smanjen je za gotovo 100 procenata. Takođe, analizom broja saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima može se zaključiti da je broj saobraćajanih nezgoda sa najtežim posljedicama u padu.”, saopštio je državni sekretar Pejanović.

Istakao je da Program poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju predstavlja kontinuitet implementacije Strategije poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju i direktno se nadovezuje na novu Strategiju razvoja saobraćaja 2019-2035.godine, i to u oblastima unapređenja normativno-pravnog okvira, poboljšanja putne infrastrukture i sprovođenju kampanja podizanja svijesti učesnika u saobraćaju, detaljno razrađujući aktivnosti kroz Akcioni plan u cilju daljeg poboljšanja ukupnog stanja bezbjednosti na putevima u Crnoj Gori.

"Takođe, ovim strateškim dokumentom definišu se dva nova cilja: da se broj smrtno stradalih lica smanji za 10 procenata do kraja 2022.godine, a da se broj teško povrijeđenih lica u saobraćajnim nezgodama na putevima smanji za pet procenata, pri čemu će za ostvarivanje ovih ciljeva veliki značaj imati i multiresorska saradnja MUP-a, Uprave policije, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Ministarstva prosvjete, Ministarstva zdravlja, Uprave za saobraćaj, jedinica lokalne samouprave, Agencije za nadzor osiguranja kao i Nacionalnog biroa osiguravača", kaže Pejanović.

Izrazio je uvjerenje da će se dosadašnji dobri rezultati nastaviti u narednom periodu, te da će realizacija niza novih projekata koji se planiraju, među kojima je postavljanje video nadzora u crnogorskim gradovima, dodatno povećati nivo ukupne bezbjednosti na putevima u Crnoj Gori.

"Sve navedeno je u skladu sa dugoročnim ciljem EU a to je nulta stopa smrtnosti u drumskom saobraćaju do 2050.godine, jer život nema cijenu", zaključio je državni sekretar Pejanović.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.