Foto: MVP

Darmanović na sastanku CEI u Njujorku

"Crna Gora započela pripreme za predsjedavanje Inicijativom"

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je na sastanku šefova diplomatija zemalja članica Centralno-evropske inicijative (CEI), koji je na marginama Generalne skupštine UN održan u Njujorku, u okviru italijanskog predsjedavanja.

Ministri su ocijenili da je Inicijativa tokom 30 godina postojanja potvrdila značaj i vjerodostojnost, prvenstveno kroz podršku kredibilnoj evropskoj perspektivi, održivom rastu, kao i projektno orijentisanoj saradnji.

Darmanović je informisao kolege da će Crna Gora obezbijediti sve preduslove za uspješno predsjedavanje CEI 2020. godine, te da smo već preduzeli aktivnosti na pripremi prioriteta i kalendara događaja koji će biti usklađeni sa strateškim ciljevima Inicijative.

Kako su naveli iz Ministarstva vanjskih poslova, ministri su razgovarali i o mogućnostima regionalnog povezivanja mladih, saradnji u oblastima naučne diplomatije, energetike, saobraćaja, kao i borbi protiv korupcije.

Šef crnogorske diplomatije je, u okviru delegacije koju je predvodio Đukanović, imao sastanak i sa v.d. pomoćnika sekretara za evropske i evroazijske poslove SAD Filipom Rikerom.

Tokom razgovora je istaknuto snažno partnerstvo Crne Gore i SAD, kao i posvećenost zvaničnog Vašingtona Zapadnom Balkanu u rješavanju preostalih otvorenih pitanja i stabilizaciji regionalnih prilika.

7099802124153061951840837638681082048544768n

Darmanović i Abdel, Foto: gov.me

Darmanović je prisustvovao i radnoj večeri ministara vanjskih poslova koju je priredio državni sekretar SAD Majkl Pompeo.

Šef crnogorske diplomatije je tokom boravka u Njujorku razgovarao i sa ministrom vanjskih poslova Malte Karmelom Abelom, sa kojim je potpisao Memorandum o razumijevanju, kojim je predviđena saradnja diplomatskih akademija ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i Malte.

U odvojenom susretu sa šefom diplomatije Singapura Vivianom Balakrišnanom iskazana je spremnost za intenziviranje političkih kontakata, prvenstveno kroz uzajamne posjete ministara, kao i unapređenje saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.