Glečer na Mon Blanu pred urušavanjem u Italiji
Foto: Ilustracija

Glečer na Mon Blanu pred urušavanjem u Italiji

Italijanske vlasti zatvorile su puteve i evakuisale planinske kolibe nakon što su stručnjaci upozorili na mogućnost urušavanja dijela glečera na Mon Blanu.

Oko 250.000 kubnih metara leda prijeti da se odlomi od glečera na vrhu Grand Žoras upozoravaju lokalni zvaničnici, prenosi BBC.

Gradonačelnik obližnjeg gradića Kurmajora Stefano Miseroči smatra da globalno zagrijevanje mijenja izgled planine.

Nakon što su stručnjaci upozorili da dio ledene mase klizi između 50 i 60 santimetara dnevno, gradonačelnik Miseroči je potpisao naredbu za zatvaranje puteva sa italijanske strane planine.

Prema njegovim riječima, ne postoji opasnost za stanovnike gradića, ali je bilo neophodno evakuisati sve iz planinskih koliba i turističkih objekata u široj oblasti Rošfora.

"Ovaj fenomen još jednom pokazuje da planina prolazi kroz period velikih promjena zbog klimatskih faktora i da je, zbog toga, veoma osjetljiva“, rekao je Miseroči italijanskim medijima.

Mon Blan je najviši planinski masiv Zapadne Evrope. Ima 11 vrhova iznad 4.000 metara koji se nalaze u Francuskoj i Italiji, a godišnje privuče stotine hiljada turista.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.