Predaja cjenovnika do kraja godine Sekretarijatu za saobraćaj
Foto: Ilustracija

Taksi prevoz

Predaja cjenovnika do kraja godine Sekretarijatu za saobraćaj

Prema Odluci o auto-taksi prevozu, donijetoj 13. juna u Skupštini glavnog grada, taksi privredna društva i preduzetnici treba da u roku od šest mjeseci, odnosno do kraja godine, predaju cjenovnik Sekretarijatu za saobraćaj.

Nakon toga, Sekretarijat ovjerava cjenovnik, a oni su u obavezi da voze po tim cijenama.

"Kada taksi prevoznik preda cjenovnik, Sekretarijat za saobraćaj ih ovjerava u roku od dva dana, nakon čega su oni dužni da voze po tim cijenama", kazala je sekretarka za saobraćaj Lazarela Kalezić za Pobjedu.

Novom odlukom o auto-taksi prevozu, navodi ona, predviđeno je uvođenje starta, koji će iznositi od 50 centi do euro, a u tom rasponu predviđene su i cijene kilometra vožnje.

"Taksi prevoznik predlaže cjenovnik usluga prevoza. On mora biti ovjeren od taksi prevoznika i nadležnog organa za poslove saobraćaja. Prevoznici koji imaju licencu za obavljanje autotaksi prevoza, dužni su da obavljanje djelatnosti taksi prevoza usklade sa odredbama ove odluke u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu. Prema odredbama te odluke, Sekretarijat za saobraćaj još nije dobio nijedan zahtjev za verifikaciju cjenovnika taksi usluga", kazala je Kalezić.

Odlukom o auto-taksi prevozu, između ostalog, dodaje ona, definisane su minimalne i maksimalne cijene u okviru taksi tarifa.

"Usluge koje se naplaćuju su start, vožnja po kilometru i čekanje po jednom času. Odlukom su precizirane tri tarife. Tarifa 1 odnosi se na dnevne cijene pomenutih usluga, tarifa 2 na noćnu vožnju od 22 do šest ujutro i u vrijeme praznika, a tarifom 3 obuhvaćena je vožnja van grada", navodi Kalezić.

U Podgorici je registrovano 966 taksi vozila. Iz Sekretarijata ističu da je veća potreba za taksijem, zbog loše situacije u gradskom prevozu.

"Taksi prevoz predstavlja specifičnu djelatnost koja je zakonskim odredbama svrstana i smatra se javnim prevozom. Analiza potreba za taksi prevozom uzima u obzir parametre u smislu korisnika taksi usluga, prostorni okvir i stanje u drugim sektorima javnog prevoza (autobuski linijski prevoz). Postoji više modela regulisanja pristupa tržištu taksi usluga i u glavnom gradu primjenjuje se ograničavanje broja izdatih taksi licenci (vozila) na osnovu potreba i zahtjeva za mobilnošću, regulisanje broja taksi vozila preko kriterijuma kvaliteta i bezbjednosti (kriterijumi za estetski pregled vozila) i djelimično regulisanje nivoa cijena (dat je cjenovni okvir za pojedine tarife).Trenutna situacija u linijskom gradskom prevozu nije zadovoljavajuća i zapravo pogoduje većem korišćenju taksi prevoza. U prilog tome ide i činjenica da su cijene taksi usluga vrlo pristupačne", objašnjava Lazarela Kalezić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.