Purišić: Ostvareno uzajamno povjerenje socijalnih partnera
Purišić u Skoplju

Purišić: Ostvareno uzajamno povjerenje socijalnih partnera

Uvođenjem rotacije u predsjedavanju Socijalnim savjetom, stvorili su se uslovi za unapređenje međusobnog povjerenja, ali i povećana odgovornost svih socijalnih partnera za ostvarivanje funkcija savjeta Ministar rada i socijalnog staranja i predsjednik Socijalnog savjeta Kemal Purišić.

On je dodao da je efikasnost rada i procedura povećana, kao i relevantnosti delegacija samih učesnika socijalnog dijaloga.

Purišić je u Skoplju predvodio delegaciju iz Crne Gore, koja je učestvovala na sastanku na visokom nivou ekonomskih i socijalnih savjeta Zapadnog Balkana posvećenom jačanju tripartitnog socijalnog dijaloga u okviru Platforme za zapošljavanje i socijalna pitanja-ESAP projekat.

U uvodnom obraćanju Purišić je izrazio zadovoljstvo učešćem Crne Gore u projektu koji je imao za rezultat razvoj institucionalnih kapaciteta vlada i socijalnih partnera u državama Zapadnog Balkana što je preduslov za efikasan i plodotvoran socijalni dijalog.

„Posebno ohrabruje činjenica da se u Izvještaju o procjeni stanja Ekonomsko-socijalnih savjeta u državama Zapadnog Balkana navodi da je Crna Gora ostvarila dobar dijalog i uzajmano povjerenje između socijalnih partnera“, istakao je Purišić.

Ministar je naveo da je u prethodne tri godine, koliko se projekat sprovodi, Socijalni savjet Crne Gore bio u prilici da analizira svoj rad i sazna kako strukturu, nadležnosti, rad i njegove rezultate vide kolege iz drugih savjeta.

„Uporedo smo radili na ESAP projektu i na novom Zakonu o socijalnom savjetu. Novim zakonom smo, uvođenjem rotacije u predsjedavanju savjetom, stvorili uslove za unapređenje međusobnog povjerenja ali i povećali odgovornost svih socijalnih partnera za ostvarivanje funkcija Socijalnog savjeta i uopšte tripartitnog socijalnog dijaloga.  Takođe, postignuto je povećanje efikasnosti rada i procedura, kao i relevantnosti delegacija samih učesnika socijalnog dijaloga“, naveo je ministar.

U narednom periodu, kako je kazao, trebalo bi se pozabaviti socijalnim dijalogom na lokalnom nivou, imajući u vidu da novi zakon jasnije definiše osnivanje socijalnih savjeta na tom nivou. Takođe, potrebno je podstaći kolektivno pregovaranje na nivou preduzeća.

Učešće na panelima uzeli su članovi Socijalnog savjeta.

Generalna sekretarka Unije poslodavaca Suzana Radulović istakla je potrebu da, osim Ministarstva rada i socijalnog staranja, i ostala ministarstva dostavljaju propise iz svog djelokruga rada Savjetu, što do sada nije bila praksa.

“ Pored toga, ona je izrazila zadovoljstvo korektnim procesom pregovora o minimalnoj zaradi i smanjenju opterećenja na zarade, navodeći ih kao dobar primjer kvalitetnog socijalnog dijaloga u praksi”, navodi se u saopštenju. 

Predsjednik Glavnog odbora Unije Slobodnih sindikata Vukašin Zogović ocijenio je da bi socijalni savjeti u regionu trebalo da  kreiraju sistem koji će u realnom vremenu pružati mogućnost da se prate rezultati datih preporuka od strane ovih tijela i koji će biti izvor uporedivih podataka. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.