Đukanović na UN-ovom Samitu u Njujorku

Đukanović na UN-ovom Samitu u Njujorku

"Crna Gora jača postojeće funkcije Nacionalnog savjeta za održivi razvoj"

Crna Gora će u okvirima svojih mogućnosti nastaviti da maksimalno podržava transformaciju razvoja, utemljenu na bržem dostizanju ciljeva i zadataka održivog razvoja, kazao je predsjednik Milo Đukanović na UN-ovom Samitu u Njujorku.

Đukanović je na Samitu o ciljevima održivog razvoja pod nazivom "Ubrzanje dostizanja ciljeva održivog razvoja", poručio da je to prilika da se potvrdi politička volja za dostizanje definisanih ciljeva.

"Uvjeren sam da buduće aktivnosti moramo pažljivo planirati kako bi iste uključivale kontinuirani angažman svih zainteresovanih subjekata u generisanju novih ideja za postizanje vizije održivog razvoja“, poručio je Đukanović.

Nacodeći da Crna Gora jača postojeće funkcije Nacionalnog savjeta za održivi razvoj.

„Potencijal Crne Gore u kontektsu prelivanja kako pozitivnih tako i negativnih efekata nacionalnih odgovora je neznatan u globalnom kontekstu. S tim u vezi, a u skladu sa pristupom da niko ne treba biti izostavljen, smatramo da se moraju uspostaviti optimalni mehanizmi razmjene pouzdanih podataka o nacionalnim postignućima, kako bi globalni izvještaji u što većoj mjeri reflektovali objektivno stanje“, naveo je Đukanović.

PredsjednikukanoviIzlaganje3

On je pozvao na snaženje mehanizama razmjene informacija između sistema Ujedinjenih nacija i zvaničnih nacionalnih institucija.

„Ubrzavanje sprovođenja ciljeva mora biti utemeljeno na integrativnom karakteru nacionalne politike održivog razvoja. Zato je u Crnoj Gori napravljen otklon od sektorskog pristupa, a nacionalna politika održivog razvoja utemeljena na horizontalnom, multisektorskom strateškom planiranju“, naveo je Đukanović.

Uzajamna povezanost, ne manje od pet ciljeva održivog razvoja ostvarena je, kako navodi Đukanović, prilikom definisanja pojedinačnih strateških mjera održivog razvoja.

Na taj način, kako je kazao, uvećani su sinergijski efekti usklađene implementacije zadataka održivog razvoja.

Ističući da posebno značajan integrativni karakter mjera usmjerenih na jačanje strateškog opredjeljenja Crne Gore ka uspostavljanju optimalnog razvojnog nacionalnog modela koji je zasnovan na održivoj valorizaciji ukupnih nacionalnih resursa.

On je naveo da je sve to rezultiralo značajnim pozitivnim pomacima koje bilježimo već sada u okviru tekuće izrade Prvog redovnog izvještaja o sprovođenju Nacionalne strategije.

„Istaći ću samo napredak u oblasti ekonomskog rasta, porasta udjela energije iz obnovljivih izvora, kontinuiranog monitoringa vodnih i šumskih resursa, praćenja rizika od siromaštva, kvaliteta obrazovanja i dr“, zaključio je Đukanović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.