Sekulić: U korak sa savremenim standardima u oblasti rudarstva
Dragica sekulić

Sekulić: U korak sa savremenim standardima u oblasti rudarstva

Ovo je godina u kojoj Crna Gora slavi 71 godinu dugu tradiciju rudarske proizvodnje u Crnoj Gori - tradiciju koja obavezuje da se sa najvećim pijetetom sjećamo svih onih koji su udarili temelje crnogorskom rudarstvu prolazeći kroz sve izazove tranzicionih procesa, uz očuvanje rudarske proizvodnje u Crnoj Gori“ kazala je danas Ministarka ekonomije Dragica Sekulić na svečanosti koja je upriličena povodom Dana rudara Crne Gore u Pljevljima.

Ministarka je istakala da Crna Gora posjeduje sigurnu bazu za povećanje proizvodnih kapaciteta u ovoj oblasti, koji će u budućnosti uticati na povećanje učešća rudarske proizvodnje u ekonomskom rastu Crne Gore.

Kazala je da se to uvjerenje temelji na činjenici da naša država raspolaže značajnim rezervama uglja, prvenstveno u pljevaljskom i beranskom ugljonosnom basenu, zalihama crvenih boksita na jugozapadu zemlje, kao i rezervama olovo-cinkanih ruda, od kojih se većina nalazi u rudnim rejonima Ljubišnje i Bjelasice.

„Upravo zbog toga izražavam očekivanje da će u ovoj oblasti biti dodatnih investicija, što će značiti otvaranje novih rudnika, a samim tim i dodatni impuls razvoju rudarstva u Crnoj Gori“ istakla je Sekulić.

Ocijenjujući da će Vlada Crne Gore nastaviti da, u saradnji sa rudarskim kompanijama, kreira poslovni ambijent u kome će se dodatno valorizovati rudarski potencijal Crne Gore i da će raditi na poboljšanju uslova u kojima rudari rade kao i na poboljšanju njihovog materijalnog i socijalnog položaja, kao i na veća ulaganja u ovom sektoru koja će biti usmjerena ne samo na ekonomski aspekt, već i na ekološku održivost i dostojanstvo rudarskog poziva.

Ministarka je istakla da u vremenima koja dolaze moramo ići u korak sa savremenim standardima u ovoj oblasti koji postoje u zemljama Evropske unije.

„Izražavajući zahvalnost rudarskim kompanijama koje se u Crnoj Gori na temelju evropskih praksi uspješno bave rudarskom djelatnošću, pozivam da svi zajedno uložimo dodatne napore kako bi ostali dostojni tradicije koju Crna Gora ima u rudarstvu, valorizujući na najbolji mogući način značajno prirodno bogatstvo koje posjedujemo“, zaključila je Sekulić.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.