Volvo će predstaviti 16. oktobra svoj prvi električni model
Foto: Volvo

Volvo će predstaviti 16. oktobra svoj prvi električni model

Volvo će po prvi put predstaviti jedan potpuno električni model – SUV XC40 na struju.

Tokom razvoja modela na struju švedski proizvođač se susreo sa brojnim problemima, a bezbjednost je jedan od najvećih. Ipak, kako tvrde u Volvou, na tom frontu nisu napravljeni nikakvi kompromisi.

"Bez obzira na to šta pokreće automobil, bilo da je elektromotor ili motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, Volvo mora da bude bezbjedan. A potpuno električni XC40 biće jedan od najbezbjednijih automobila koje smo ikada napravili", rekao je šef Volvoa zadužen za bezbjednost, Malin Ekholm.

1708754705d8b478013ae0904520518v4big

Foto: Volvo

Dodajući da osnove bezbjednosti za ovaj automobil su iste kao i za bilo koji drugi Volvo. Unutra su ljudi, a automobil mora da bude konstruisan tako da bude bezbjedan za njih.

U slučaju nesreće, putnike će zaštititi nova bezbjednosna struktura koju je razvio Volvo. Postavljanje baterije u pod, zaštićene sigurnosnim kavezom koji čini takozvanu zonu gužvanja oko nje, osiguraće da baterija ostane netaknuta.

6988793395d8b477feff48892134046v4big

Foto: Volvo

Električni XC40 imaće takođe tehnologije autonomne vožnje, zahvaljujući novom sistemu Advanced Driver Assistance Systems (ADAS). ADAS je razvijen u kompaniji Zenuity, koju zajednički posjeduju Volvo i Volvo, a uključuje nekoliko radara, kamera i ultrazvučnih senzora.

Premijera električnog XC40 održaće se 16. oktobra, a u međuvremenu očekujemo više detalja o ovom vozilu.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.