UCG: Ljumović nije oštećen prilikom izbora u zvanje profesora
Foto: UCG

UCG: Ljumović nije oštećen prilikom izbora u zvanje profesora

Univerzitet Crne Gore danas je saopštio da su apsolutno netačne tvrdnje zamjenika Zaštitnika ljudskih prava i sloboda da je Janko Ljumović oštećen prilikom njegovog izbora u akademsko zvanje redovnog profesora.

Kako je navedeno u saopštenju UCG, 10. septembra im je dostavljen akt zamjenika ombudsmana po predstavci Ljumovića, dva mjeseca nakon njegovog donošenja i mjesec od objavljivanja istog u pojedinim medijima.

"Senat UCG se upoznao sa navedenim aktom na Sjednici održanoj 18. septembra i u potpunosti se ogradio od akta zamjenika Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore. Apsolutno su netačne tvrdnje zamjenika Zaštitnika ljudskih prava i sloboda da je kandidat oštećen, jer se Senat UCG izjašnjavao o izboru/reizboru u akademsko zvanje smatrajući da je Pozorišna produkcija naučna oblast, umjesto stručno-umjetnička oblast, kako je i do tada kandidat biran u zvanja. Da je kojim slučajem Senat smatrao da je Pozorišna produkcija naučna oblast, uzimajući u obzir činjenicu da Ljumović nema doktorat niti objavljene naučne radove iz te oblasti, on ne bi bio ni reizabran, već bi bio izuzet iz postupka za izbor u zvanje, budući da je samo za umjetničke oblasti dozvoljeno da za izbor u zvanje konkurišu kandidati sa magistraturom", objašnjavaju u UCG.

Prema tome, kako se naglašava u saopštenju, prof. mr Janko Ljumović je izabran u zvanje vanredni profesor iz stručno-umjetničke oblasti i shodno tome potpisao novi petogodišnji ugovor o radu na Univerzitetu Crne Gore.

"Stoga je suštinski neutemeljena bilo kakva diskusija koja se odnosi na prirodu izborne oblasti. Prilikom odlučivanja o izborima u zvanje, Senat nije vezan bilo kakvim mišljenjem, bilo kojeg učesnika u postupku izbora, već je izbor u akademska i naučna zvanja isključivo u njegovoj nadležnosti, u skladu sa odredbama Statuta Univerziteta. Dakle, članovi Senata glasaju potpuno slobodno i nezavisno", poručili su iz UCG-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.