Iskoristiti potencijal za saradnju u obrazovanju sa Kinom
Sa sastanka

Šehović sa predsjednikom Akademije nauka Kine

Iskoristiti potencijal za saradnju u obrazovanju sa Kinom

Crna Gora i Narodna Republika Kina imaju značajan potencijal za saradnju u prosvjeti koji se može realizovati kroz dalje unapređenje sistema razmjene akademskog osoblja, a razmotriće se i potpisivanje sporazuma u narednom periodu, zaključeno je, između ostalog, na današnjem sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića sa predsjednikom Akademije nauka NR Kine Bai Čunlijem sa saradnicima.

Šehović je najavio i uzvratnu posjetu Kini do kraja godine. Nadležne službe dvije strane zadužene su za dalju operacionalizaciju današnjih dogovora, te razmatranje konkretnih oblasti za potencijalnu saradnju, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Šehović je istakao da je za Crnu Goru čast i zadovoljsto da u oblasti obrazovanja za partnera ima NR Kinu odnosno kinesku Akademiju nauka, koja je dala ključni doprinos tehnološkom napretku te zemlje, koja u svojoj nadležnosti ima čak tri univerziteta sa brojnim inostranim studentima, a okuplja 70 000 naučnih radnika.

6

Ministar je istakao i da su u pripremi dva sporazuma u oblasti obrazovanja i to: sporazum o saradnji između dva Ministarstva, te sporazum o međusobnom priznavanju visokoobrazovnih isprava, te da vjeruje da će planirana posjeta crnogorske delegacije Kini u narednim mjesecima biti produktivna.

Predsjednik Čunli predstavio je Međunarodnu alijansu naučnih institucija, te istakao otvorenost NR Kine za saradnju u oblasti tehnologija.

"U posljednje tri godine dodijeljeno je oko 60 stipendija za studije u NR Kini. Kineska Akademija nauka osnovana je 1949. godine, te sada slavi 70 godina postojanja i vodeća je institucija u nauci i tehnologiji u toj zemlji. U okviru Akademije funkcionišu tri Univerziteta i 104 istraživačka instituta", saopšteno je iz Ministarstva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.