Demokrate: Prosvjetni radnici na ivici egzistencije

Demokrate: Prosvjetni radnici na ivici egzistencije

Kvalitetan i efikasan vaspitno-obrazovani sistem, koji počiva na pozitivnoj selekciji i lišen je svih partijskih obelježija, predstavlja temelj za izgradnju i stvaranje opšteprihvaćenih društvenih vrijednosti i unapređenje životnog standarda građana. Takođe, adekvatan vaspitno-obrazovni sistem je uslov bez kojeg se ne može zamisliti uspješan društveni, privredni i ekonomski razvoj jedne države, saopštila je Demokratska Crna Gora.

Međutim u toj partiji smatraju da u Crnoj Gori sistem školovanja i obrazovanja već dugo ne zauzima mjesto koje mu pripada.

"Naprotiv, prosvjetni radnici nalaze se na ivici socio-ekonomskog ambisa. Bez ikakve sumnje, vlast je pala na ispitu socijalne pravde i društvene odgovornosti, jer kad unizite tako značajnu profesiju kao što je prosvjeta jasno je da je nešto trulo u državi, da uspostavljeni sistem ne funkcioniše, da su institucije zakazale. Drugim riječima, degradacija prosvjetne profesije nedvosmisleno ukazuje da se država nalazi nad provalijom i da joj prijeti kolaps, jer joj se urušava jedan od nosećih stubova", ocjenjuju Demokrate.

Dalje podsjećaju da su i sami prosvjetni radnici saopštili na održanom protestu u nedjelju, ,,degradiran ugled, plate ispod državnog prosjeka, ukinut regres, zimnica, nadoknada za prevoz, brisanje ili skraćivanje časova i predmetnih programa, 20 godina jalovih obećanja, nerješen ili nedostižan stambeni status, ne uključivanje stručnjaka iz prakse u kreiranju obrazovne politike koja se sprovodi  uglavnom ad hoc i bez valjane analize  i adekvatne pripreme, beskrajna i besmislena administracija, nezaštićenost od nasilnih učenika i roditelja, političko zapošljavanje, nepotizam, mobing i samovolja direktora…Samo su neki od razloga višedecenijskog nezadovoljstva prosvjetnih radnika”.

Otuda, dodaju Demokrate, ne čudi zašto je najveći broj prijavljenih za sporazumni raskid radnog odnosa, pored zdravstvenih radnika, upravo iz sektora prosvjete.

"Naime, prema podacima Ministarstva javne uprave, najviše zaposlenih koji su se prijavili za sporazumni prestanak radnog odnosa, dolaze iz sektora zdravstva i prosvjete. Umjesto da zaposleni u prosvjeti budu nagrađeni, poštovani i vrednovani, imamo situaciju da se u posljednjih 30 godina nalaze na margini interesovanja Vlade i resornog ministarstva, odnosno na ivici egzistencije. Upravo zbog teške materijalne situacije, prosvjetni radnici, kao i zdravstveni, prijavljuju se za sporazumni raskid radnog odnosa uz otpremninu i uglavnom napuštaju Crnu Goru u potrazi za boljim i dostojanstvenijim životom. Na taj način, nažalost, država i društvo ostaju bez kvalitetnih učitelja, vaspitača, prosvjetnih radnika i bez ljekara i ostalog medicinskog osoblja.",poručuju iz te partije.

Ističu da su suštinske promjene u sistemu obrazovanja i zdravstvu prijeko potrebne.

"Posljednji je čas da Vlada i resorna ministarstva preduzmu konkretne mjere, umjesto praznih i deklarativnih obećanja, kako bi prosvjetni, zdravstveni i svi ostali radnici konačno mogli da rade i žive pristojno od svog rada, a ne da po svaki cijenu odlaze iz zemlje, jer im je životna egzistencija svedena na puko preživljavanje.", zaključuju Demokrate.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.