Đaci, aktivisti i građani očistili Sinjavac, i gradonačelnik zasukao rukave
Foto: Kodex

Međunarodni dan čišćenja obala obilježen u Bijelom Polju

Đaci, aktivisti i građani očistili Sinjavac, i gradonačelnik zasukao rukave

Aktivisti NVO Multimedijal Montenegro u sklopu obilježavanja 21. septembra Međunarodnog dana čišćenja obala danas su sa volonterima i gradonačelnkom čistili obalu Lima, ostrvo i obalu gradskog kupališta Sinjavac.

Multimedijal Montenegro pridružio se time Međunarodnoj akciji uz podršku Zero Waste-a Montenegro, EU Info Centra i ostalih crnogorskih nvo.

Lijepo vrijeme poslužilo je danas uglavnom mlade da "umiju" ovo popularno kupalište Bjelopoljaca. Zasukao je rukave i prvi čovjek Bijelog Polja Petar Smolović koji i stanuje u blizini. Nada se da će ovakve akcije postati tradicija.

„Tu smo da skrenemo pažnju svim građanima i privrednim subjektima na značaj čistoće obala, posebno rijeke Lim ali i Bistrice i drugih po kojima je Bijelo Polje poznato kao opština bogata rijekama. Mislim da je ovo jedan događaj koji treba da pokaže da rijeke kod nas nisu izvor zagađenja, već da je to potencijal koji svi zajedno treba da čuvamo za razvoj zdravog života, ekologije i turizma. Završetkom projekta kolektor očistićemo rijeku Lim, smanjiti neželjene efekte kakve smo imali u prethodnom periodu, a  projektom obaloutvrde i šetališta koji realizuje Vlada Crne Gore sa Svjetskom bankom potpuno ćemo transformisati izgled Bijelog Polja u modernu, urbanu cjelinu koja je otvorena prema žili kucavici Limu tj. otvorićemo grad prema rijeci i vidjeti sve njene ljepote.“, kazao je Smolović.

akcijaciscenja

Foto:Kodex 

On je pozvao sugrađane, poljoprivredne subjekte, nevladine organizacije da zajedno rade na očuvanju zdrave sredine na svim nivoima.

„Od malih nogu moramo učiti djecu kakav značaj rijeke imaju, a naša obaveza je da im ostavimo u nasleđe što čistiju životnu sredinu“, poručio je Smolović.

7117148925988556268037156533452264391049216n

Relaksacija nakon čišćenja, foto: Kodex

Predsjednik NVO Multimedijal Montenegro Željko Đukić poručio je da svi građani moraju da shvate i razumiju značaj očuvanja životne sredine.

„To je globalni problem koji je izazov ne samo za Crnu Goru nego i za Evropu i svijet. Mislim da sa ovim malim akcijama i malim doprinosom možemo pokazati građanima da Bijelo Polje može i treba da čuva prirodnu sredinu koja nam je Bogom data", kazao je Đukić.

706458935078390499988013661292648691400704n

Lijepo vrijeme pogodovalo akciji, foto: Kodex

Đukić je istakao da se neodgovaran odnos prema prirodi nije smanjio.

„Prije svega ću kritikovati sebe npr. ja na dnevnoj bazi kupujem dvije flašice vode koja je u PVC pakovanju, dakle ja produkjem otpad svakog dana. Mislim da je pakovanje proizvođača problem,mi imamo potrebu za određenim artiklom i nismo mi koji donose odluku u čemu će on biti upakovan. U tom smislu je važno da proizvođači budu inovativni i pakuju proizvode u amabalaži koja ne šteti životnoj sredini i to je po meni budućnost njenog očuvanja. Svaka akcija da doprinos i smanji problem kao što smo mi to danas uradili, ali da li će za 20 dana biti ista ovakva situacija ili možda ružnija to ćemo vidjeti", kaže Đukić.

713067985241906016653989058285403940847616n

Foto: Kodex

Đukić se zahvalio na učešću predsjedniku Opštine Bijelo Polje Petru Smoloviću, direktoru Centra za socijalni rad Admiru Mustajbašiću, brojnim službenicima Opštine, službi spašavanja Opštine Bijelo Polje, kajakaškom klubu „Lim“, JP komunalno „Lim“ i učenicima prvog i četvrtog razreda Srednje elektro ekonomske škole.

Direktor Centra za socijalni rad Admir Mustajbašić ocijenio je da je današnja akcija izuzetno uspješno protekla imajući u vidu broj učesnika.

"Smatram da svi treba da imamo više svijesti u odlaganju otpada posebno ovog otpada koji nije biorazgradiv u rijekama i obalama našeg Lima. Mislim da ćemo kada dobijemo dugo očekivani kolektor imati drugačiju priču što se tiče uređenja obale Lima i da će naši građani moći da uživaju u svim ljepotama ove rijeke ljeti“, kazao je Mustajbašić za Kodex.

admirmustajbasic

Mustajbašić, foto: Kodex

Dalida Hadžimuhović aktivistikinja NVO Multimedijal se nada se da će ova akcija imati uticaja na Bjelopoljce i Bjelopoljke obzirom da je danas poruku očuvanja životne sredine poslao veći broj građana i predstavnika institucija.

„Iskreno se nadam da će da proradi svijest kod građana, obzirom da nam je rijeka izuzetno lijepa i da svi zajedno treba da je čuvamo“, kaže Hadžimuhović i dodaje da ne košta ništa da smeće bacamo u kante i kontejnere, jer tim svakodnevnim radnjama doprinosimo očuvanju prirode.

710080484259804812531453896898040400707584n

Hadžimuhović, foto: Kodex

Momčilo Prebiračević maturant Srednje elektro ekonomske škole iz Bijelog Polja nesebično se sa svojim drugarima iz odjeljenja prijavio za ovu akciju.

„Mislim da je ovo odličan podstrek i motivacija za mlade da svaki dan, ne samo danas čistimo i njegujemo našu prirodu. Jedino ko dođe ovdje i vidi kakva je situacija na obalama Lima primjetiće da nije na zavidnom nivou i da treba da malo više mislimo o tome“, kazao je Prebiračević.

7094729553804192363224486943701577760768n

Prebiračević, foto: Kodex

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.