Evropska unija odobrila lijekove za epilepsiju od kanabisa
Ilustracija

Evropska unija odobrila lijekove za epilepsiju od kanabisa

Evropska unija prvi put je dozvolila upotrebu proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe, ali samo pacijentima koji pate od dva rijetka oblika dječije epilepsije.

Riječ je epidioleksu - lijeku koji se dobija od kanabisa i sadrži kanabidiol, glavni sastojak medicinske marihuane.

Terapija je dozvoljena u dva slučaja dečije epilepsije - Lenoks Gasto sindrom i Dravetov sindromom - koje je teško liječiti i mogu dovesti do nekoliko napada dnevno.

Upotreba tog leijka je sada dozvoljena u Velikoj Britaniji i drugim evropskim zemljama, ali ga britanski Nacionalni institut za zdravstvo još ne preporučuje jer "ne postoje dokazi o dugoročnoj efikasnosti".

Pojedini roditelji za to vrijeme već traže alternativna rješenja za ovaj lijek, jer on ne sadrži ono što oni traže - tetrahidrokanabinol, tj. THC.

Dakle, lijek nema psihoaktivnu komponentu kanabisa, a ti roditelji smatraju da upravo THC pomaže njihovoj djeci.

Lijek je razvila kompanija GV Farmaseutikals i može se koristi u kombinaciji sa drugim ljekovima za epilepsiju.

"Ovaj novi lijek će donijeti nadu nekim porodicama i odluka EU djeluje kao pozitivan korak", kaže Lisa Sander, profesorka neurologije na Univerzitetu u Londonu i direktorka Društva za epilepsiju.

"Medicinski kanabis, međutim, i dalje ostaje medicinsko minsko polje", dodaje.



Izvor: BBC News na srpskom

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.