Ograničiti rast globalne temperature
Foto: MVP

Darmanović na Samitu o klimatskoj akciji u Njujorku

Ograničiti rast globalne temperature

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović prisustvovao je danas Samitu o klimatskoj akciji na temu „Trka koju možemo osvojiti, trka koju moramo pobijediti”, koji se održava u Njujorku uoči 74. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

U fokusu Samita koji je organizovan na inicijativu generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša bilo je mobilisanje političkih i ekonomskih resursa na najvišim nivoima kako bi se unaprijedile akcije potrebne za ograničenje rasta globalne temperature na bezbjedan nivo.

"Ukazano je na urgentnost u pogledu snaženja zajedničkog odgovora i preduzimanje odlučnih koraka na planu implementacije međunarodnih sporazuma, u prvom redu Pariskog sporazuma i zaključaka UN Konferencije o klimatskim promjenama COP24.

Lideri država članica su tokom samita iznijeli konkretne planove za povećanje nacionalnih doprinosa koje će sprovoditi od 2020. godine za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine za 45% i postizanje nulte emisije ovih gasova do 2050. godine", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Šef crnogorske diplomatije je prisustvovao i sastanku na visokom nivou – Globalni poziv za zaštitu vjerskih sloboda, čiji je domaćin bio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp.

"Tom prilikom razmotreni su izazovi sa kojima se suočavaju najvažniji subjekti u oblasti vjerskih sloboda i identifikovani konkretni načini kako bi se spriječio progon i diskriminacija pripadnika raznih vjerskih zajednica i dao dalji podsticaj većem poštovanju vjerskih sloboda. Takođe, ukazano je na značaj što snažnije međunarodne podrške vjerskim slobodama", saopšteno je.

Darmanović je učestvovao i na radnom sastanku koji je za lidere Zapadnog Balkana organizovala visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

Tokom susreta, potvrđena je snažna posvećenost evropskoj perspektivi i istaknuta važnost nastavka reformi, saradnje i dobrih regionalnih odnosa.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.