Orav: Administracija orijentisana ka građanima treba da obezbjedi pristup relevantnim dokumentima svima
Orav, foto:Mina

Tajnost plodno tlo za korupciju

Orav: Administracija orijentisana ka građanima treba da obezbjedi pristup relevantnim dokumentima svima

Pravo na slobodan pristup informacijama je važno mjerilo za pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji i alat za osiguranje odgovornosti vlada, rekao je šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav.

On je govorio na okruglom stolu o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama, koje je organizovalo Ministarstvo javne uprave.

“Svjesni smo, sada više nego ikad, da je informacija moć, a slobodan pristup javnim informacijama omogućuje građanima da budu aktivni učesnici demokratskog procesa”, kazao je Orav.

Prema njegovim riječima, tajnost pruža plodno tlo za korupciju.

„Efikasna i administracija orijentisana ka građanima treba da obezbjedi pristup relevantnim dokumentima svima, posebno zainteresovanim organizacijama i novinarima koji u suprotnom ne bi mogli svoj posao obavljati profesionalno u interesu građana“, kazao je Orav.

Kako je naveo, posljednji izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori pozvao je crnogorske institucije da osiguraju veću transparentnost i odgovornost, posebno u oblastima sklonim korupciji i u sektorima koji se bave raspodjelom velikih dijelova državnog budžeta ili imovine.

„Izvještaj je napomenuo da primjena Zakona o slobodnom pristupu informacijama nije doprinjela obezbjeđivanju veće transparentnosti i odgovornosti javne uprave, jer vlasti i dalje proglašavaju tražene informacije klasifikovanim, isključujući tako mnoge zahtjeve iz domena primjene ovog zakona“, rekao je Orav.

On je ocijenio da je od najveće važnosti da se Zakon izmijeni uzimajući u obzir sve relevantne preporuke iz izvještaja EK, kao i druge relevantne ekspertize EU, uključujući nedavnu misiju stručnog nadzora o slobodnom pristupu informacijama i zaštiti podataka koja je održana u julu.

“Između ostalih preporuka, stručnjaci EU ističu važnost neuvođenja koncepta zloupotrebe u zakon o slobodnom pristupu informacijama”. kazao je Orav.

On je kazao da se nada da će Crna Gora usvojiti i primijeniti novi zakon koji je u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima i koji će obezbijediti veću transparentnost i veću reaktivnost javnih institucija na potrebe građana.

“Crna Gora sada ima šansu da dokaže da je i dalje vodeća u regionu preduzimajući ovaj važan korak u reformi vladavine zakona”, kazao je Orav.

 

Izvor:Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.