Žena plave krvi šokirala ljekare, cijanozu izazvao lijek protiv zubobolje
Foto: NEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE

Žena plave krvi šokirala ljekare, cijanozu izazvao lijek protiv zubobolje

Žena (25) iz Rod Ajlenda u SAD zapanjila je ljekare kada su joj izvadili plavu krv.

Ona se požalila na malaksalost, umor i zadihanost nakon što je uzela lijek protiv zubobolje. Iskusni ljekari su posle početne nevjerice ponovili test sa istim rezultatom, dok je pacijentkinja i sama pomodrela.

Ova pojava, kada koža poprimi plave i sive nijanse, zove se cijanoza. Može da je izazove benzokain, jedan od aktivnih sastojaka pojedinih ljekova za zubobolju i prehladu, koji djeluje kao lokalni anestetik. Uprošćeno rečeno do ove pojave dolazi kada hemikalija zaustavi prenos kiseonika između krvi i tkiva pa nastaje “metemoglobinemia”. Zanimljivo da je lijek za ovo stanje, koji je odmah dat ženi, jarko plave boje. On vraća elektron koji nedostaje molekulu hemoglobina.

"Pacijentkinja je rekla da je konzumirala velike količine benzokaine prethodne noći",  napisali su izvještaju koatori studije o ovom slučaju, doktori Otis Voren i Bendžamin Blekvud.

Dotkor Voren dodaje da je u svojoj karijeri vidio samo jednog “plavog” pacijenta, što mu se urezalo u pamćenje, pa je brzo odgonetnuo misteriju.

"To je jedan od onih slučajeva o kojima slušate na predavanjima, učite o njima, i pojavljuju se na ispitima, ali ih skoro nikad ne vidite" kaže stručnjak za CNN, prenose Novosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.