Šehović: Prosvjetarima treba povećati plate i i izdvajanja za rješavanja stambenih pitanja
Šehović

Oko 13 hiljada zaposlenih

Šehović: Prosvjetarima treba povećati plate i i izdvajanja za rješavanja stambenih pitanja

Ministar prosvjete Damir Šehović saopštio je da nema dilemu o tome da li bi prosvjetnim radnicima trebalo povećati platu.

Situaciju, kako pišu Dnevne novine, usložnjava međutim podatak da sistem prosvjete broji 13.000 zaposlenih. Dosadašnji pregovori sa Sindikatom prosvjete, koji traži povećanje plata od 10 odsto, a što bi budžet koštalo oko 13 miliona eura, ga uvjeravaju da idu u tom pravcu.

Šehović najavljuje i povećanje izdvajanja za rješavanja stambenih pitanja prosvjetnih radnika.

“Kao neko ko ima i formalno najveću odgovornost za sistem obrazovanja i ko jako dobro razumije ulogu, značaj, ali i trenutni ekonomski položaj naših prosvjetara, cijenim da treba povećati zarade prosvjetnim radnicima. Mi moramo uvažiti činjenicu da prosvjetni radnici predstavljaju temelj na kome planiramo da gradimo društvo znanja. Ali tema jeste kompleksna jer u prosvjeti ima više od 13.000 zaposlenih. Dosadašnji razgovori koji su na tu temu vođeni u okviru zajedničke radne grupe koju smo formirali uvjeravaju me da idemo u tom pravcu, ali o detaljima ne bih govorio jer dijalog na tu temu i dalje traje”, kazao je Šehović.

Od osnivanja stambene zadruge “Solidarno”, kroz čiju kolektivnu gradnju je predato na korišćenje oko 700 stanova prosvjetnim radnicima, te individualno rješavana mnoga stambena pitanja, Vlada je, kaže, opredijelila 6,2 miliona eura.

“Samo u posljednje tri godine preko 300 porodica zaposlenih u prosvjeti je riješilo stambeno pitanje kroz kolektivnu gradnju ili individualne stambene kredite. U pripremi je i novi ugovor na ovu temu sa Sindikatom za naredni trogodišnji period. Vjerujem da i tu ima prostora za dalje povećanje izdvajanja”, najavljuje ministar.

Za Vladu je, kaže, sistem obrazovanja i položaj prosvjetnih radnika uvijek bio jedan od prioriteta.

“Zato nikada nije ni bilo pitanje volje da se njihov status u kontinuitetu poboljšava, samo se sa našim partnerima iz Sindikata traži optimalan pristup”, poručuje on.

Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.