Damjanović: Ne isključujem mogućnost bojkota izbora
Aleksandar Damjanović

Damjanović: Ne isključujem mogućnost bojkota izbora

Posebni klub poslanika insistiraće na realizaciji Sporazuma o budućnosti uključujući i razmatranje opcije bojkota kao posljednje, iznuđene mjere u legitimnoj političkoj borbi za ravnopravnu izbornu utakmicu, saopštio je predsjednik kluba Aleksandar Damjanović.

On je kazao da to očekuje i od ostalih opozicionih kolega i da ne bi bilo dobro da bude iskakanja u onome na što su se obavezali i sopstvenim potpisima.

“Posljedice za sve u državi bile bi loše ako bi opozicija bojkotavala izbore, imajući u vidu da je Crna Gora politički nestabilna, opterećena svakodnevnim novim aferama korupcije, organizovanog kriminala i slično”, rekao je Damjanović agenciji MINA.

On je podsjetio da je u Crnoj Gori svih 39 opozicionih poslanika potpisalo Sporazum o budućnosti, koji uz zalaganje za vladu građanskog jedinstva, odnosno tehničku, predviđa i bojkot svih izbora, državnih i lokalnih ukoliko ne bude dogovora o uslovima za fer izbore.

“Prvi test će biti lokalni izbori u Tivtu na proljeće, i ne bih isključio taj scenario već na tim izborima”, kazao je Damjanović.

Damjanović je rekao da je Odbor obrazovan prije gotovo godinu i da od početka postoje problemi u radu, koji su kulminirali u julu i avgusta zbog načina kako je definisana izmjena odluke o njegovom obrazovanju, a naročito zbog kršenja te odluke prilikom izbora članova.

On je ocijenio da umjesto da se bavi suštinom, Odbor se bavi formom, a da je imajući u vidu rokove do kada je predviđen završetak rada, izvjesno da neće doći dobsuštinske reforme izbornog zakonodavstva.

“Kome je to cilj, i ko želi da zadrži status kvo, prebacujući, uobičajeno, krivicu na druge, potpuno je jasno, imajući u vidu zakulisane dogovore koji su doveli do glasanja poslanika vlasti, prvo 31.jula, a onda i 23.avgusta”, kazao je Damjanović.

On smatra da fer i slobodni izbori ne mogu biti održani po sadašnjem zakonodavstvu i da se ne radi samo o potrebi suštinskih izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika.

“Već i niza ostalih zakona kojim su definisani birački spisak, registri državljana i prebivališta, medijski zakoni i slično. Ne radi se samo ni o tome da isti budu značajno izmijenjeni, već i da ti zakoni budu dosljedno sprovedeni, odnosno primijenjeni, a to ova vlast ne želi da uradi”, ocijenio je Damjanović.

On je rekao da se zloupotreba državnih resursa u izbornoj utakmici ne rješava samo pukom promjenom zakona, već i njihovim dosljednim sprovođenjem uz radikalno sankcionisanje zloupotreba, o čemu trenutno nema govora.

On je kazao da su zato u Posebnom klubu poslanika, još prošlog oktobra tražili formiranje tehničke Vlade koja bi u optimalnom periodu sprovela novo izborno zakonodavstvo i obezbijedila uslove za demokratski uzborni proces.

Damjanović je rekao da Demokratska partija socijalistra, a naročito mali koalicioni partneri ne žele dijalog o tim predlozima.

“Na taj način se dovodi u pitanje smisao održavanja izbora na jesen sljedeće godine, a vrijeme neumitno curi, imajući u vidu da tehnička Vlada nema smisla ukoliko se formira na par mjeseci uoči izbora”, kazao je Damjanović.

Damjanović je rekao da se ne opterećuje i da ne razmišljam o sjutrašnoj sjednici Admnistrativnog odbora na kojoj će se izjasniti o zahtjevu Posebnog kluba poslanika da on bude član Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Damjanović je kazao da je Posebni klub poslanika blagovremeno uputio Predlog za imenovanje člana Odbora, poštujući Odluku koju je izglasala parlamentarna većina, "koja sada, u dogovoru sa jednom opozicionom partijom krši tu istu odluku".

On je naveo da je odgovornost na onima koji su ovu, kako je rekao, svojevrsno ujdurmu kreirali.

“Ja i Posebni kluba poslanika, imamo mnogo važnijih stvari u političkom i parlamentarnom radu kojima se bavimo. Trule kompromise, i neprincipijelne dilove ostavljamo onima koji su ih napravili. Cjelokupna javnost je svjesna zašto se to radi i kakvi su zakulisani motivi onih koji su kršeći propise sve ovo i zakuvali”, zaključio je Damjanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.