Zbog klimatske politike Trampa tuže 23 savezne države
Donald Tramp

Zbog klimatske politike Trampa tuže 23 savezne države

Američka savezna država Kalifornia tužila je administraciju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa kako bi je spriječila da ukine propise te države o ograničavanju plinova staklene bašte i standarde ekonomičnosti goriva za automobile i kamione, javlja agencija Beta pozivajući se na Glas Amerike (VOA).

Dodaje se kako je Kalifornija mobilizovala pomoć druge 22 savezne države u borbi koja će oblikovati glavne komponente nacionalne klimatske politike.

Federalni zakon odredio je standarde u vezi sa tim koliko zagađenja kamioni i automobili smiju da emituju. Ali, od 1970-ih godina, Kaliforniji je bilo dozvoljeno da postavi oštrija pravila, pošto je imala najviše automobila i borila se da postigne kvalitet vazduha.

U četvrtak, Administracija za nacionalnu bezbjednost saobraćaja na autoputevima (NHTSA) povukla je izuzeće Kalifornije.

Potez NHTSA stupa na snagu tek poslije 60 dana, ali lideri država nijesu željeli čekati sa podnošenjem tužbe.

Demokratski guverner Gavin Newsom, koji se sukobio sa Trampom na više frontova, obećao je kako će država istrajati pred sudom kako bi branila zdravlje djece i sačuvala novac potrošača na pumpama, kao i u zaštiti čovjekove sredine.

Odluka Trampove administracije ne pogađa samo Kaliforniju. Trinaest drugih država, plus District Kolumbia, prihvatilo je standarde Kalifornije.

Portparol NHTSA odbio je da komentariše tužbu, dok je ranije ministarka saobraćaja Elaine Chao rekla kako pravila „čine automobile skupljim“ i „ometaju sigurnost“ jer se kupci odvraćaju od kupovine novijih, sigurnijih vozila.

Iz NHTSA navode kako imaju ovlašćenja da uspostave nacionalne ekonomične standarde za gorivo, koji su nadređeni lokalnim i programima država.

Al Džazira

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.