Knežević može biti izručen za nekoliko mjeseci?
Knežević

Rakočević za Novu M

Knežević može biti izručen za nekoliko mjeseci?

Do odbijanja izručenja odbjeglog biznismena Duška Kneževića ne može doći, imajući u vidu sve raspoložive dokaze, kazao je za televiziju Nova M profesor na Pravnom fakultetu Velimir Rakočević. Rakočević kaže i da se izručenje mora dogoditi u razumnom roku.

Mjerama obezbjeđenja, pojavljivanjem pred sudom, te jemstvom i formalno je počeo proces ekstradicije odbjeglog biznismena Duška Kneževića. On je, kako su prenijeli mediji, u Velikoj Britaniji saslušan po potjernici koju je za njim raspisalo Specijalno državno tužilaštvo.

U ovom slučaju se, objasnio je za Novu M profesor Pravnog fakulteta kriminolog Velimir Rakočević, postupa u skladu sa crnogorskim Zakonom o pružanju međunarodne krivčno-pravne pomoći u skladu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji sa dodatnim protokolima, gdje postoji 100-procentna usaglašenost.

„Procedura je sljedeća: nakon lociranja lica, licu se određuje ili ekstradicioni pritvor ili se određuju druge mjere kao što su te alternativne u ovom slučaju, uglavnom bitno je da je to lice pod kontrolom, da ne može pobjeći i da naravno se obezbijedi njegovo prisustvo u postupku ekstradicije“, ističe profesor Pravnog fakulteta Velimir Rakočević.

Kneževiću je, kako su obajvili mediji, britanski sud oduzeo sva tri pasoša – britanski, crnogorski i kiparski, zabranjeno mu je da napušta tu zemlju kao i da se probližava aerodromima, željezničkim stanicama i lukama, te kretanje van kuće poslije 23 sata . Takođe, određena mu je mjera nadzora i kaucija od 70.000 funti. Tome se, kako navodi Rakočević, pribjegava upravo zbog sprječavanja bjekstva. Imajući u vidu da su sve ove mjere limitirane na period do šest mjeseci, sve radnje se moraju preduzeti da bi se i izručenje dogodilo u tom roku, ističe Rakočević.

„Ne može trajati godinama, ipak postoje neki razumni rokovi pogotovo u kada je pravno jasna situacija, kad se prilože dokazi, i kad se radi o krivičnom djelu za koje je obavezno izručenje. Prema tome, naročito kad imamo bilateralne zakone oni olakšavaju procedure, i lice se može relativno brzo izručiti- koliko je to? Pa ne možemo prejudicirati, ali kada su jasne situacije može se završiti za nekoliko mjeseci“.

Za Kneževićem je raspisana crvena Interpolova potjernica. Nadležni pravosudni organ Crne Gore kompletnu dokumentaciju, odnosno predmet dostavlja Ministrastvu pravde koje predmet dalje proslijedjuje nadležnom organu zamoljene države. 

„To Ministarstvo dostavlja predmet nadležnom sudu. Dakle, nadležni sud je dužan da to lice sasluša, da izvrši uvid u dokumentaciju, da sasluža nadležanog državnog tužioca, i kad sprovede kompletan postupak on donosi odluku o izručenju ili o odbijanju izručenja“, kazao je Rakočević za Novu M.

Odbjegli kontroverzni biznismen Duško Knežević se u Crnoj Gori tereti za više krivičnih djela- stvaranje kriminalne organizacije, višemilionske prevare, utaje poreza i doprinosa kao i pranje novca. Njemu je nedavno i blokirana čitava imovina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.