Povorka ponosa bez incidenata, zatraženo usvajanje zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola
Foto:PR Centar

„Montenegro Pride 2019”

Povorka ponosa bez incidenata, zatraženo usvajanje zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola

Sedma Povorka ponosa „Montenegro Pride 2019”, koja je danas u Podgorici održana u organizaciji NVO „Queer Montenegro”, protekla je bez incidenata, saopštila je Uprava policije.Učesnici Povorke zatražili su danas da bude usvojen Predlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola i da svaki oblik nasilja nad LGBT osobama bude sanckionisan u skladu sa zakonom.

Povorka je počela u 17 a završena je oko 18 časova.

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra, Danijel Kalezić kazao je, da svake godine prisustvuje Prajdu jer zna koliko boli odbacivanje, kolika je patnja u odrastanju “samo zbog toga što jesmo”.

“Danas sam ovdje jer ne dozvoljavam da se preko mojih leđa biju licemjerene političke bitke koje su na kraju izražene u broju glasova na izborima, privlilegijama i eurima”, kazao je Kalezić.

EE6goHXkAIRWnT

Foto:PR Centar 

On je rekao da je neusvajanjem Predloga zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola, izvršena brutalna zloupotreba ljudskih prava i nasilje nad LGBT osobama.

“Vidjeli smo i čuli vrijeđanja, ismijavanja, pokušaja ponižavanja od dijela poslanika i nekih političkih partija, koji su tokom rasprave o Predlogu zakona znali da smo u Skupštini na samo metar od njih”, rekao je Kalezić.

On je kazao da su LGBT osobe izložene konstatnom nasilju od nekih poslanika koji zloupotrebljavaju poslanički imunitet dok raspiruju mržnju.

”A čije su velike plate i privligedije finansirane iz budžeta koji i mi punimo plaćanjem poreza”, naveo je Kalezić.

On je poručio da LGBT osobe to neće dozvoljavati, da neće trpjeti i neće pognuti glavu.

Kalezić je rekao da LGBT osobe zahtijevaju punu ravnopravnost u društvu, jednaka prava, navodeći da iste obaveze već imaju.

“Zahtijevamo usvajanje zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola. Zahtijevamo da onih koji šire mržnju u Skupštini Crne Gore da prestanu da svoje političke bitke biju preko naših leđa, da svaki oblik nasilja nad nama bude sanckionisan u skladu sa zakonom”, rekao je Kalezić.

U Povorci su bili predstavnici nevladinih organizacija, državnih organa, političkih patija, ambasada...
 

Učesnici su nosili transparente Sloboda, Ako nijeste na Prajd đe ste, Ponosan na svoje ožiljke, Ozakonimo ljubav.

Bez incidenata

"Preventivne policijske aktivnosti doprinijele su da ovaj skup prođe u mirnoj atmosferi, shodno planu organizatora. Službenici Uprave policije su sprovodili planske aktivnosti koje su obezbijedile stvaranje uslova za bezbjedno odvijanje ovog javnog okupljanja.I ove godine je, shodno procjenama i analizama povorki koje su održane u proteklom periodu, na obezbjeđivanju Povorke ponosa angažovan manji broj policijskih službenika nego prošle i prethodnih godina. Međutim, angažovan je bio optimalni broj policijskih službenika koji je mogao da odgovori na policijske zadatke da se ukazala bilo kakva potreba za intervencijom.", naveli su iz crnogorske policije.

Službenici Uprave policije će, poručuju,  nastaviti da aktivnostima iz svoje nadležnosti doprinose obezbjeđenju primjene i poštovanja ljudskih prava i sloboda, a posebno vulnerabilnih grupa među kojima je i LGBT zajednica.

Povorci ponosa prisustvovali su pomoćnik direktora za Sektor policije opšte nadležnosti Nikola Janjušević, načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Milovan Pavićević i predstavnici policije u Timu povjerenja Uprave policije i LGBT zajednice.

Mina/Kodex 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.