KOR: Ekološka država da bude prioritetni pravac razvoja Crne Gore
Foto: Screenshot

KOR: Ekološka država da bude prioritetni pravac razvoja Crne Gore

Koalicije za održivi razvoj (KOR) pozvala je danas Vladu da između ostalog donese zakon o javnom interesu kojim se definiše da je ekološka država prioritetni pravac razvoja Crne Gore, proglasi Sinjajevinu regionalnim parkom prirode i obustavi izgradnja svih mini hidroelektrana.

Predstavnici NVO sektora su na Svegrađanskom protestu za spas ekološke Crne Gore koji je danas održan u Podgorici, zatražili “rješavanje ekocida u Pljevljima, proglašavanje Sinjajevine regionalnim parkom prirode i odustajanje od namjere da se ta planina pretvori u vojni poligon”.

Sa protesta je zatraženo i obustavljanje izgradnje svih mini hidro-elektrana u Crnoj Gori i ukidanje subvencija za projekte te vrste ukidanje subvencija za projekte te vrste, rješavanje istorijskih ekoloških crnih tačaka, KAP-a, Termoelektrane Pljevlja i Toščelika, prenosi MINA.

Tokom protesta održana je šetnja od Vlade do Rimskog trga gdje je održan performans. Okupljeni su zatražili i donošenje akta o zaštiti rijeka Zeta, Cijevne i Morače i sanacija devastiranog dijela korita rijeke Tare.

Zatražena je i zaštita Jadranskog mora od svih vidova devastacije, utvrđivanje odgovornosti za štete učinjene životnoj sredini i smjena direktora Nacionalnih parkova Crne Gore Elvira Klice, zbog, kako su kazali, katastrofalnog stanja u nacionalnim parkovima.

Aktivisti KOR-a su nosili transparente “Ministarstvo obesmišljavanja razvoja i turizma”, “Sos za Jadran” i “Stop bušenju Jadrana”.

Direktor Ozona Aleksandra Perović kazao je da žele da obilježe 28 godina od stvaranja ekolške države, koja je mogla da bude prepoznata po kvalitetnoj životnoj sredini i životu.

„Ekološka Crna Gora je jača od svih devastacija i nepravdi“, istakao je Perović.

On je rekao da žele da daju šansu ljudima koji su širom Crne Gore bore za pitanja životne sredine.

„Danas kažu da će širom države biti održane akcije sađenja, koje sade političari, koji ne znaju ništa o drvetu, jer ono zahtijeva pažnju i njegu“, istakao je Perović

Ovo, kako je rekao treba da nas podsjeća na zelena vremena, kada je i Podgorica bila dio toga.

„Crna Gora u svim strukturama ima ljude koje vrijede i zahvalio bih se zaposlenima iz Minstarstvima odbrane i održivog razvoja i turizma koji rade u javnom interesu i koji ne treba da čuju kritike namijenjene onima koji zloupotrebljavaju svoj položaj“, kazao je Perović

Prema njegovim riječima ideja današnjeg okupljanja je da se otvore pitanja i da omogućimo ljudima na pravo na zdravu životnu sredinu bude dio njihovog svakodnevnog života.

„Potrudićemo se da obiđemo sve opštine i da sa terena pošaljemo poruke“, poručio je Perović, prenosi MINA.

Inicijator Građanske inicijative “Dalje nećeš moći” Aleksandar Dragićević kazao je da neće dozvoliti da se ono za šta su njegovi preci prolili krv pretvori u cijevi, i dodao da u svojim dvorištima prave vojne baze, a ne po katunima.

Gara Jovanović koja živi na Sinjajevini zamolila je Vladu na toj planini ne formira vojni poligon „jer je Sinjajevina naša vjekovna majka i kolijevka“.

„Ne želimo da se na Sinjajevini puca i gađa. Sinjajevinu je kralj Nikola poklonio Bjeloplavlićima za vijek vjekova. Otac me je učio da treba da je čuvamo i pazimo, da je proslijedimo, da naša djeca i unučad žive od Sinjejevine.

Ona je dodala da ne žele da se u poligon pretvori najljepši dio pašnjaka Crne Gore, niti da im određuju kada da odlaze na katune, a kada da ih napuštaju.

„Molimo Vladu da nam ostavi Sinjajevinu i pozivam sve koji gravitiraju na Sinjajevini i cijelu Crnu Goru da je čuvamo“, rekla je Jovanović.

Protest su podržali lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kao i čelnici Prave Crne Gore Marko Milačić i Vladislav Dajković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.