Demokrate predstavile novi glasački listić

Demokrate predstavile novi glasački listić

U skladu sa Ustavom Crne Gore i svim međunarodnim dokumentima izbori su slobodni i neposredni, a glasanje je tajno. Princip tajnosti glasanja potiče iz Univerzalne deklaracije o pravima čovjeka. Međutim, u Crnoj Gori tajnost glasanja je na svim do sada održanim izborima grubo povrijeđena, a jedan od mehanizama zloupotrebe DPS-a bio je i glasački listić, saopštile su Demokrate.

Na današnjoj press konferenciji poslanici Demokrata, Momo Koprivica i Danilo Šaranović, kazali su kako DPS prekraja izbornu volju građana upravo zloupotrebom glasačkog listića i predstavili normativna rješenja koja potpuno eliminiše mogućnosti manipulacija DPS-a.

"U praksi je do sada zabilježeno nekoliko desetina metoda, od kojih izdvajamo najučestalije.

Prvi i najčešći slučaj je kada funkcioneri i aktivisti DPS-a zahtjevaju od birača da umjesto uobičajnog zaokruživanja broja na glasačkom listiću, stavi kvadrat, trougao ili mu daju raznobojne flomastere. Nakon glasanja, a prilikom prebrojavanja, članovi biračkog odbora iz DPS-a provjeravaju listiće kojima je DPS zaokružen sa zadatim geometrijskim oblicima ili bojama, te na taj način kontrolišu birača.

Drugi način sprovođenja ove zloupotrebe je kada funkcioneri i aktivisti DPS-a zahtjevaju od birača da u imenu neke od ponuđenih izbornih lista podvuče određenu riječ, popuni određeno slovo ili ga zaokruži na dogovoreni način. Tako vrše kontrolu, odnosno vezuju određeni glasački listić sa biračem", navedeno je na press konferenciji Demokrata.

Oni su istakli i da jedan od najjednostavnijih načina kojim birač na koga je DPS izvršio pritisak dokazuje za koga je glasao jeste stavljanje na uvid određenom članu biračkog odbora iz reda DPS-a poleđine listića koja je prozirna, a na osnovu koje se zaključuje koga je glasao.

"Ustaljeni metod manipulacije je kada član biračkog odbora DPS-a pečatira glasačke listiće na različitim mjestima, a potom prilikom prebrojavanja listića, kontroliše ko je i kako glasao na listiću pečatiranim na tačno određenom mjestu", navode Demokrate.

Manipulacije sa glasačkim listićem, događaju se prema njihovim riječima i prilikom prebrojavanja.

"Članovi biračkih odbora iz reda DPS-a koristeći nepažnju drugih članova, vrlo često poništavaju glasačke listiće na kojima je zaokružena opozicija. Oni to čine tako što naknadno olovkom zaokruže još jednu izbornu listu, nakon čega se listić proglašava nevažećim.

Na ovaj način, uz brojne druge pritiske koji se vrše van biračkog mjesta, DPS utiče na izbornu volju više desetina hiljada građana. Navedeni modeli zloupotreba,predstavljaju  mehanizme kontrole birača koji su podvrgnuti ucjenama, pritiscima, partijskim zapošljavenjem i drugim metodama uticaja na slobodnu volju građana", saopštili su oni.

IMG20190920154840

Demokrate su ponudile konkretna rješenja u odnosu na glasački listić, kako bi se u potpunosti spriječile navedene zloupotrebe i to:

"1.         Glasački listić treba da bude izrađen kao neprovidan, sa tamnom plavom  poleđinom i odgovarajuće tačno propisane debljine. Glasački listić treba da se štampao na posebno zaštiženom 190 gramskom listiću sa vodenim žigom. Na ovaj način članovi biračkog odbora neće moći vidjeti na poleđini listića za koga je građanin glasao. Zahvaljujući debljini i tamno plavoj pozadini, isključuje se svaka mogućnost vršenja uvida u njegovu sadržinu.

2.         Umjesto upotrebe olovke kao sredstva za glasanje, predlažemo glasanje pečatom što predstavlja rješenje za potpuno eliminisanje zloupotreba prilikom glasanja. Ispred naziva izborne liste i oko njenog rednog broja ocrtaće se tačan prostor u kome glasač treba da otisne pečat. Na ovaj način se eliminiše bilo kakava mogućnost naknadne kontrole, kako je građanin glasao što je bio slučaj sa raznobojnim flomasterima, trouglovima, kvadratima i drugim geometrijskim oblicima.

3.         Broj pečata za glasanje koji se dodjeljuju biračkom odboru na upotrebu, popisuje se prije glasanje, a nakon zatvaranja biračkih mjesta isti broj se sakuplja i odlaže u posebnu kutiju koja se potom pečati uz potise svih članova obiračkog odbora. Ova procedura je neophodna kako bi se eliminisala mogućnost, da neki od članova biračkog odbora prilikom prebrojavanja listića, ne stavi pečat na još jedan redni broj, pored već pečatiranog i tako poništi listić

4.         Na glasačkom listiću, osim pečata na tačno određenom mjestu, ne smiju biti nikakvi znakovi ili drugi tragovi. Svaki listić koji sadrži bilo kakvu oznaku, pa i tačku olovkom na njegovom sadržaju, biće proglašen nevažećim.

5.         glasački listić treba da bude tehnički uređen na način koji obavezuje dvostruko previjanje. Na ovaj način isključujemo svaku mogućnost uvida u prednji, odnosno untrašnji dio listića.

6.         Na poleđini glasačkog listića ocrtaće se jedno posebno mjesto, u donjem desnom uglu koje će biti linijki ogranično, odnosno zaokruženo, u okviru kojeg polja će se otiskivati oštećeni pečat biračkog odbora. Dakle, svaki listić će na istom mjestu imati pečat biračkog odbora. Na ovaj način izbjegava se mogućnost kontrole glasanja, stavljanjem pečata u desni ili lijevi, gornji ili donji ugao, odnosno na druga mjesta."

U skladu sa navedenim Demokrate su danas dostavile Odboru za sveobuhvatu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, konkretna normativna rješenja koje treba implementirati.

"Krajnje je vrijeme da se nakon 30 godina prestane sa prekrajanjem izborne volje, pritiskom i ucjenama na birače, te da se kao i u svim drugim savremenim demokratijama sprovede izborni proces na pošten, fer, zakonit i Evropski način.

Pitamo se kako je moguće da se svih 30 godina pristajalo na primjenu glasačkog listića koji je proziran kao providna folija.

Ovom zloupotrebom glasačkog listića, DPS je u pojedinim opštinama obezbjeđivao po 3 odbornička mandata, a na državnom nivou po dva oslanička mandata. Ovo je samo jedan od sto predloga emokrata, za prve fer i slobodne izbore.

Ovim rješenjima u neslavnu prošlost odlaze flomasteri raznih boja, trouglovi, kvadratići i drugi geometrijski oblici kao manipulativna sredstva kojima je DPS prekrajao izbornu volju birača i vršio ucjene neviđenih razmjera. Benigiti predloženih rješenja su maksimalna zaštita principa tajnosti glasanja, prevencija kupovine glasova i drugih protivpravnih uticaja na birače i stvaranje pouzdanog uvjerenja biračima da je izborni proces apsolutno anoniman", poručile su Demokrate.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.