Ministar Radulović: Blizu smo da evidentiramo zagađivača Lima
Pavle Radulović

Nedostatak kiseonika uzrok pomora ribe

Ministar Radulović: Blizu smo da evidentiramo zagađivača Lima

Nedostatak kiseonika uzrok je pomora ribe u Limu, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i dodao da su blizu da evidentiraju zagađivača.

On je kazao da su inspekcije izašle na lice mjesta i uzorkovale vodu, ne samo gdje je došlo do pomora ribe, već uzvodno i nizvodno i iz određenih kanalizacionih ispusta.

„Dobili smo nalaze i sad se može pričati o tome kakve je prirode zagađivač. Sa sigurnošću se može utvrditi da je hemijska potrošnja kiseonika u vodi bila prevelika i da je to vjerovatno uzrok pomora ribe“, rekao je Radulović novinarima nakon akcije pošumljavanja park šume Tološi.

On je ukazao da je veterinarska inspekcija obavila vizuelni pregled ribe i da se, po njihovim prvim nalazima, može tvrditi da je riba patila od nedostatka kiseonika prije uginuća.

„Činjenica je da smo mnogo bliže da evidentiramo zagađivača, ali bez obzira na pojedinačnu situaciju, krenuli smo u ogroman obračun sa sviješću, ne samo preduzetnika, već i građana, koji podjednako kanalizacionim ispustima i drugim činjenjima ili nečinjenima narušavaju životnu sredinu“, naveo je Radulović,prenosi agencija MINA.

Komentarišući proteste zbog formirana vojnog poligona na Sinjajevini, on je kazao da za dio građana zna zašto protestuju.

On je rekao i da zna da postoji dio iskrenih građana koji je, uplašen ozbiljnom količinom informaicja koja se plasira, zabrinut za životnu sredinu, dodajući da nema potrebe za tim.

„Neko mora nekom da objasni kako je ustanovio da će na Sinjajevini doći do pomora svega. Mora postojati neka studija u kojoj piše da će, kad krene vojna vježba, na Sinjajevini sve izumrijeti. Kao i na osnovu kog dokumenta su utvrdili da smo izmjestili korito Tare. Kad izađu sa tehničkim opisima biću spreman da ih saslušam“, kazao je Radulović.

On je dodao da funkcija nevladinog sektora nije da bude antivladin, nego da sa Vladom radi na implementaciji politike zaštite prostora.

Na pitanje koja je zelena površina izgrađena u glavnom gradu poslednjih 20 godina, Radulović je kazao da ne može da se sjeti, ali da ih u Podgorici ima dovoljno.

On je, upitan da li se osjeća bolje kada se ozelenjavaju ili betoniraju javne površine, rekao da se pokušavaju izbanalizovati životna pitanja.

„Ukoliko se bolje osjećate u zelenom okruženju predlažem vam da idete da živite u šumu, a ukoliko vam je potreban stan ipak moramo da napravimo neki objekat u kojem ćete da živite“, odgovorio je Radulović.

On je saglasan da u određenom dijelu Podgorice ima previše zgrada i betonskih povrišina, i da je napravljen urbanistički problem.

„Ali nijesmo uništili grad, on se lijepo razvija i ima šansu da se razvija još ljepše. Na tome radimo i ne vidim razlog za paniku, imamo dovoljno pluća ovoga grada“, istakao je Radulović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.