Inovacija: Vazdušne jastuke počeće da ugrađuju između vozača i suvozača(FOTO)
Foto: Hyundai promo

Inovacija: Vazdušne jastuke počeće da ugrađuju između vozača i suvozača(FOTO)

Vazdušni jastuci koji se aktiviraju u prostoru između vozača i suvozača počeće da se ugrađuju u modele korejskih marki Hyundai, Kia i Genesis.

Bočni vazdušni jastuci i vazdušne zavese sačuvali su brojne živote otkako su prije više od 20-ak godina počeli da se ugrađuju u vozila. Nedavno je predstavljena još jedna inovacija u oblasti bezbjednosti – bočni vazdušni jastuci između vozača i suvozača.

1955904775d84837b49884995306802v4big

Foto: Hyundai promo

Ove centralno smještene jastuke najpre je patentirao General Motors, a uskoro će početi da se koriste i u automobilima brendova koji posluju u okviru Hyundai Motor Group – Kia, Hyundai i Genesis.

11836099945d84837b7e1a5554462949v4big

Foto: Hyundai promo

Centralni vazdušni jastuci sprječavaju povrede glave koje mogu nastati nakon bočnog sudara u slučaju da vozač i suvozač udare tijelom jedan u drugog ili u elemente enterijera koji se nalaze između njih, ali i izuzetno opasne povrede vrata. Ova vrsta jastuka postavlja se u vozačevo sjedište i aktivira se kada senzori detektuju udarac u automobil.

15212619335d84837b63f63690597308v4big

Foto: Hyundai promo

Korejska kompanija tvrdi je riječ o veoma laganom vazdušnom jastuku čija je masa svega 500 grama. Zahvaljujući svojim malim dimenzijama kada je spakovan, ovaj jastuk je moguće ugraditi u različite tipove i veličine sjedišta.

Hyundai tvrdi da će novi centralni vazdušni jastuk za 80% smanjiti broj povreda izazvanih međusobnim kontaktom tijela vozača i suvozača nakon sudara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.