Sindikati zdravstva, doktora medicine i prosvjete ohrabreni izjavom premijera, očekuju konkretne korake
ilustracija

Povećanje zarada

Sindikati zdravstva, doktora medicine i prosvjete ohrabreni izjavom premijera, očekuju konkretne korake

Sindikati zdravstva, doktora medicine i prosvjete ohrabreni su uvjeravanjima predsjednika Vlade Duška Markovića da će Vlada inicirati razgovore na temu povećanja zarada u zdravstvu i prosvjeti i ocjenjuju da takav korak može biti uvod u dugo očekivane promjene.

Predsjednica Sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić kazala je za Pobjedu da u tom tijelu očekuju da će nastavak razgovora o povećanju zarada, koji je kako je pojasnila, počeo još prije ljeta, krajem septembra biti nastavljen, te da će se u slučaju dogovora sa primjenom krenuti već početkom godine.

"Naši zahtjevi su predati Ministarstvu zdravlja, jer smo već prije ljeta počeli razgovore i očekujemo krajem septembra i početkom oktobra nastavak, da vidimo koje su sada mogućnosti države. Ako stoje premijer i Vlada iza toga, naći će se rješenje. Nadam se da ćemo ovog trenutka dobiti mnogo veće koeficijente, shodno Zakonu o zaradama u javnom sektoru, gdje su ista ili srodna zanimanja daleko više vrednovana. Želimo da postignemo ravnopravnost i pravednost u ovom trenutku, a o daljim koracima i povećanjima biće i dalje riječi", kazala je Krivokapić.

Iz Sindikata doktora medicine su kazali da nakon obećanja premijera, očekuju konkretne korake "da bi se uvjerili da Vlada mijenja pristup i pokazuje odgovornost za zdravstveni sistem"

"Kvalitetan zdravstveni sistem i kvalitetno obrazovanje su stubovi države i garancija njenog prosperiteta. Najpouzdanija ulaganja su ulaganja u ljude, naročito u naš najbolji kadar koji mora biti sačuvan uprkos svim izazovima sa kojima se nosimo. Želimo da vjerujemo da i u Vladi konačno razumiju razmjere problema odlaska kvalitetnih kadrova iz javnog zdravstvenog sistema zbog socio-ekonomske nesigurnosti", kazala je predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović-Samardžić.

Ona je podsjetila da su osnovne zarade ljekara u Bosni i Hercegovini, značajno veće od crnogorskih, osnovne plate ljekara na Kosovu su 1.200 eura, dok su zarade doktora u Hrvatskoj i Sloveniji još veće.

Predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević kazao je za Pobjedu da ih je ohrabrila izjava premijera, te da su iz Sindikata ubijeđeni da zarade u prosvjeti treba da budu povećane ne samo 10 odsto, nego i više.

Kako kaže, očekuju sljedeći korak Vlade, te usaglašavanje Ministarstva prosvete i Ministarstva finansija.

"Ušli smo u fazu pregovora, pripremili prijedlog nacrta izmjena i dopuna Granskog kolektivnog ugovora sa akcentom na povećanje koeficijenata. Po odluci glavnog odbora Sindikata prosvjete usaglasili smo da povećanje bude u prosjeku 10 odsto. Imali smo sastanak prošle sedmice, pregovarali, usaglasili i dogovor je da sljedeća instanca bude Ministarstvo finansija", objasnio je Pavićević.

On navodi da očekuje da pregovori budu završeni do kraja godine "kako bi se sve ukalkulisalo u budžet".

Poručuje, da ni u jednom slučaju od zahtjeva neće odustati.

"Borićemo se do kraja, ovo je naš minimum i ispod toga ne pristajemo", kazao je Pavićević.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.