Kneževiću oduzeti pasoši i ograničeno kretanje; Katnić: Meni je pravo zadovoljstvo kada sarađujem sa UK
Knežević

Formalno počeo proces ekstradicije

Kneževiću oduzeti pasoši i ograničeno kretanje; Katnić: Meni je pravo zadovoljstvo kada sarađujem sa UK

Odbjeglom bankaru Dušku Kneževiću juče su u londonskom sudu oduzeti pasoši - crnogorski, britanski i kiparski, ograničeno mu je kretanje i nad njim je uveden elektronski nadzor, potvrdio je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić za Vijesti.

Drugi izvor objasnio je da je Kneževiću uveden i “policijski čas”, odnosno da se ne smije kretati poslije 23 časa.

Time je formalno počeo proces ekstradicije, a Knežević je na saslušanje pozvan zbog potjernice koju je za njim raspisalo Specijalno državno tužilaštvo.

Prema saznanjima “Vijesti” iz više izvora, Kneževiću je zabranjeno da napušta Veliku Britaniju.

“Obaviješten sam da je Knežević saslušan po potjernici koju smo raspisali za njim. Velika Britanija je jedna od najrazvijenijih demokratija svijeta i ona djeluje u skladu sa zakonom. Meni je pravo zadovoljstvo kada sarađujem sa Ujedinjenim Kraljevstvom”, rekao je Katnić.

Potvrdio je da su tamošnje vlasti Kneževiću zabranile da se približava aerodromima, željezničkim stanicama i lukama.

“Sada slijedi standardna procedura tokom koje će londonski sud od nas tražiti dokumentaciju na osnovu koje tražimo izručenje. Mi ćemo postupati po njihovim zahtjevima, a naš zahtjev pred tamošnjim sudom zastupa britanski tužilac”, objasnio je Katnić.

Zatraženo je da Knežević i njegov pravni tim do narednog ročišta, 17. oktobra, iznesu argumente protiv ekstradicije u pisanoj formi, kao i da predloži sve dokaze na koje ima namjeru da se poziva.

Kneževiću nije određen ekstradicioni pritvor, jer je sudu položio jemstvo od 70.000 funti.

Ipak, jučerašnja aktivnost suda u Londonu ne znači da bi se Knežević uskoro mogao naći pred specijalnim tužiocima u Podgorici, jer proces izručenja može trajati godinama.

​​​​​“Za onog koga Crna Gora potražuje međunarodnom potjernicom, u slučaju hapšenja u državi sa kojom je potpisan sporazum, procedura je identična kao kada u Crnoj Gori, po međunarodnoj potjernici treće države, neko bude uhapšen. Nakon hapšenja, ili lociranja osobe za kojom je raspisana potjernica, obavještava se država koja je izdala potjernicu i ostavlja joj se rok da dostavi potrebnu dokumentaciju. Lice može biti lišeno slobode, može mu biti određen pritvor, ali može mu se i omogućiti da se u ekstradicinom postupku brani sa slobode. To zavisi od okolnosti slučaja. Nakon početnog koraka, pokreće se procedura ekstradicije, što može biti veoma kompleksno”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Objasnio je da za završetak ekstradicionog postupka ne postoji rok i da ograničenje može postojati samo za dužinu trajanja pritvora, ukoliko je određen.

Knežević je pod istragom Specijalnog tužilaštva zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne grupe formirane zbog pranja novca, utaje poreza i ucjena. Krivične prijave za e-banking podnijete su protiv 79 osoba i 95 kompanija zbog sumnje da su od početka 2011. do novembra 2018. godine, kao članovi kriminalne organizacije, prali novac.

Izvor: Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.